Data: 2001-03-16 16:04:53
Temat: Re: Placek po cygansku
Od: "Orion" <o...@h...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Serdeczne dzięki !
Znakomite.
W sobotę zrobię jeszcze delikatnie opieczone w big-tosterze, bo zrobiłem
za dużo. Bardzo subtelne w smaku. nie należy tylko przesadzić z chilli.
---------
Dziękuję też Sadylowi za przepis na placek.
Ten podawany w motelu w Warce jest jednak bez śmietany , ale z sosem
pomidorowym (pikantnym ) i chyba pieczarkami.Nie jestem w stanie jednak
zrobić nawet podobnego w smaku. Biorę się zaraz za ten ze śmietaną.
Pozdrawiam:
Orion
--------------
Użytkownik "marek walczuk" <m...@t...net> napisał w wiadomości
news:98r79j$r21$1@news.tpi.pl...
> Ja bym podal skrzydelka po kanadyjsku. Pychaaaa.
> gotujesz rosol z 2 kg skrzydelek i korpusu kurczaczego.
> skrzydelka na nierozpadajaco: wyciagasz je, kroisz na trzy czesci,
> panierujesz i smazysz kazda czesc nastepnie wkladasz na ciasno do
> brytfanny.sos robisz w nast sposob: 1500-1800 ml wody, 2 puszki
koncentratu
> pomidorowego, glowka posiekanego na drobno czosnku, lyzeczka do herbaty
lub
> nieci mniej(wg. uznania) chili, sol i pieprz do smaku. Mieszasz to
wszystko,
> wlewasz do patelni po smazeniu skrzydelek, doprowadzasz do wrzenia i
> zalewasz skrzydelka w brytfannie. Najlepiej zrobic to w przeddzien wizyty
> gosci, bo nasiakaja tym sosem idealnie i jedzac wkladasz do ust cale, a
> wyciagasz same kostki.
> Smacznego
> Marek
|