Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news
.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Margola" <m...@s...precz.kafeteria.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Placki ziemniaczane, było Re: ta grupa ....
Date: Thu, 11 Aug 2005 15:12:06 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 38
Message-ID: <ddfirb$nve$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <dddgpe$jsp$1@nemesis.news.tpi.pl> <ddfcf2$p4j$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: aeo26.internetdsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1123765931 24558 83.16.118.26 (11 Aug 2005 13:12:11
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 11 Aug 2005 13:12:11 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:245726
Ukryj nagłówki
Użytkownik "scooby" <s...@p...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:ddfcf2$p4j$1@inews.gazeta.pl...
=> po 4:
>
> Placki ziemniaczane z boczkiem w środku
> 1 kg ziemniaków
> 2 szt cebul średniej wielkości
> 10 dkg boczku wędzonego
> 3 czubate łyżki mąki pszennej
> 2 szt jajek
> 1 łyżeczka soli
> 1/2 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
> olej do smażenia
>
> Cebule obieram i kroję na bardzo drobną kostkę. Boczek kroję w kostkę
> podobnej wielkości.
> Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i smażę na nim cebulę na średnim
> ogniu, cały czas mieszając, aż stanie się szklista. Patelnię zdejmuję z
> ognia.
> Ziemniaki obieram, myję i trę na największych oczkach w malakserze - po
> utarciu przypominają cienki makaron. Do startych ziemniaków dodaję mąkę,
> jajka , pokrojony boczek oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszam.
> Smażę cienkie placki na silnie rozgrzanym tłuszczu - są gotowe, kiedy
> lekko brązowe z obu stron.
> Podaję bardzo gorące. Najlepsze są oczywiście prosto z patelni, polane
> mnóstwem gęstej, kwaśnej i oczywiście tłustej śmietany. Smacznego!
>
> za Wielkim Żarciem, podaję, bo na czasie i aby nie było 'oftopicznie'
Przecież to moje ukochane placki, które sama wymyśliłam ;)
a wiesz, jakie pyszne są na zimno???
Margola
|