Data: 2013-08-18 21:21:04
Temat: Pomidory na słodko
Od: wolim <n...@p...tu>
Pokaż wszystkie nagłówki
Właśnie wróciłem z Węgier i od razu mam pytanie :)
Jadłem tam w jednej z knajpek pomidory podawane jako przystawka do
głównego dania. Na pierwszy rzut oka wyglądały jak zwykłe pomidory z
cebulką (z tego co pamiętam to była cebula czerwona), zupełnie popularne
u nas, ale po spróbowaniu miały jakiś taki słodko-kwaśny smak. Z dużym
naciskiem na słodki. Przepyszne. Delikatnie posypane zieloną pietruszką.
Początkowo pomyślałem, że to może jakaś ichnia odmiana pomidorów, taka
aromatyczna i słodka, ale doszedłem do wniosku, że to raczej nie możliwe.
Może ktoś był na Węgrzech i dane mu było zjeść taki przysmak? Choć boję
się, że to była specjalność tej jednej restauracji...
W każdym razie może macie jakieś przepisy na takie pomidory na słodko?
Zwracam uwagę, że mają to być pomidory niemal "saute", znaczy bez
specjalnych dodatków. Ot, jedynie cebulka, troszkę octu i przyprawy.
Pozdrawiam,
MW
|