Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!newsgate.pl
From: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: "Pomieszanie z poplataniem" [P]
Date: 17 Nov 2002 02:02:38 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 44
Message-ID: <045401c28dd5$14ab3430$3d871ed9@home68z1dftw81>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1037494958 21784 192.168.240.245 (17 Nov 2002 01:02:38 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 17 Nov 2002 01:02:38 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-Received: from dial1331.wroclaw.dialog.net.pl ([217.30.135.61] helo=home68z1dftw81)
by poczta.man.pl with esmtp (Exim 3.12 #1) id 18DDpO-0008MP-00 for
p...@n...pl; Sun, 17 Nov 2002 02:02:23 +0100
X-Received: from dial1331.wroclaw.dialog.net.pl ([217.30.135.61] helo=home68z1dftw81)
by poczta.man.pl with esmtp (Exim 3.12 #1) id 18DDpO-0008MP-00 for
p...@n...pl; Sun, 17 Nov 2002 02:02:23 +0100
X-Received: from dial1331.wroclaw.dialog.net.pl ([217.30.135.61] helo=home68z1dftw81)
by poczta.man.pl with esmtp (Exim 3.12 #1) id 18DDpO-0008MP-00 for
p...@n...pl; Sun, 17 Nov 2002 02:02:23 +0100
X-Received: from dial1331.wroclaw.dialog.net.pl ([217.30.135.61] helo=home68z1dftw81)
by poczta.man.pl with esmtp (Exim 3.12 #1) id 18DDpO-0008MP-00 for
p...@n...pl; Sun, 17 Nov 2002 02:02:23 +0100
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:135028
Ukryj nagłówki
Po przeczytaniu, a takze obejrzeniu/wysluchaniu kilku listow i audycji, postanowila
wyprobowac jak bedzie smakowalo pokrojone w
paski mieso, wczesniej doprawione swiezym, drobniutko pokrojonym imbirem, pokropione
swoicie ciemnym sosem sojowym i posypane
obficie maka kartoflana. To wszystko wymieszane osobista dlonia :-)
Po chwili maka kartoflana zostala calkowicia wchlonieta, totaz wsypalam, nie zalujac,
kolejna porcje i takoz wymieszalam.
Nastepnie rozgrzalam w woku oliwe z ziaren winogron [ostatni nabytek], do tego dalam
duza lyche masla i na goracy tluszcz wrzucilam
mieso.
Okazalo sie, ze tak przygotowane i smazone mieso nie traci na swojej
objetosci/wielkosci.
Wyjalam taki wiekszy kawalek -bo mysle sobie, nie bedzie sie rowno smazyl i trzeba go
zmniejszyc - okazalo sie, ze on JUZ! jest
gotowy. A to bylo po 1 min - do 1,5 min. To miesko to akurat byla surowa szynka
wieprzowa.
No i w powyzszym jest pierwsze pomieszanie z poplataniem - bowiem ktos kiedys pytal o
panierki - i w odpowiedziach 'stalo napisane'
ze uzywa sie maki kartoflanej; natomiast Kuron w swoim "Gotowaniu 'powiedzial byl',
ze nie wazne z jakich skladnikow sklada sie
ostatecznie 'bouf Strogonow' [tyle pisowni, ile ksiazek], najistotniejsze jest to, by
mieso bylo pokrojone na paski i OBOWIAZKOWO
usmazone na masle.
Teraz bedzie kolejne pomieszanie z poplataniem, ktore zostanie polaczone z pierwszym
:-)
Mialam w domu:
zielona i pomaranczowa papryke, ostra papryczke chili, cebule, polowe kabaczka,
pieczarki i czosnek.
Najpierw poddusilam w woku pokrojona w grube piorka cebule, dodalam czosnek,
posiekane chili, nastepnie pokrojona w paseczki
papryke, kabaczek w polplasterkach, a nastepnie dodalam usmazone oddzielnie pokrojone
dosc grubo pieczarki.
Na koniec dodalam przygotowane jak wyzej [ale i sprobowane jak smakuje w sowjej nowej
postaci] mieso.
Podlalam odrobina wody. Wymieszalam, sypnelam troche pieprzu.
Wyszlo calkiem niezle.
No a teraz to chyba sie tego nie da inaczej nazwac jak wlasnie 'pomieszanie z
poplataniem', bo leczo to to nie jest, Straganow takze
nie ....
totez niech juz tak zostanie: "Pomieszanie z poplataniem".
Podawac mozna oczywiscie zarowno z ryzem, kaszami, makaronem [lasagnie moga byc
takze] jak i z ziemniaki.
Smacznego
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.419 / Virus Database: 235 - Release Date: 2002.11.14
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|