Data: 2010-02-17 12:22:35
Temat: Popiół w jedzeniu [było:Pomysl zanim zjesz mieso]
Od: Rafał72 <r...@m...ru>
Pokaż wszystkie nagłówki
Misiek pisze:
>
> "wypelniacza" w postaci popiolu...
nareszcie coś zgodnego z tematem grupy.
niezdrowe podniecenie w temacie popiołu wynika z braku wiedzy ludzi.
Otóż popiół to nie żaden wypełniacz jakoby dodawany do jedzenia - to
kompletna bzdura. Popiół to sucha pozostałość po spaleniu próbki.
Popiół oznacza się następująco:
biorę próbkę jakiegoś żarcia np: mięska, ważę bardzo dokładnie i suszę w
110 stopniach do stałej masy. Masę zapisuję i mam ilość tzw. suchej
masy. Następnie spalam próbkę (coś chyba koło 1000 stopni) też do stałej
masy popiołu.
wygląda to tak: suszę/spalam, schładzam w eksykatorze, ważę, znów
suszę/spalam.
Jak masa tego co zostało po spaleniu się już nie zmienia przeliczam ile
to stanowiło % suchej masy. Otrzymany wynik to %zawartość popiołu w s.m.
--
pozdrawiam
Rafał
|