Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Potrawka

Grupy

Szukaj w grupach

 

Potrawka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-11-10 08:39:52

Temat: Potrawka
Od: "Natalia Slowik - www.beep.pl" <n...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czy wie ktos moze jak przyrzadzic sos do ryzu i kurczaka, ktory jada sie
przede wszystkim na Kaszubach. Wiem tylko tyle, ze jest on sodki i z
rodzynkami, podobno robi sie go na bazie rosolu. Prosze o przepis.
Pozdrawiam i dziekuje za podpowiedzi.
--
Natalia Slowik,
Hosting lepszy niz miod! Kliknij, skosztuj slodyczy!
==========> http://www.beep.pl/?n=1



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-11-11 12:27:07

Temat: Re: Potrawka
Od: k...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Czy wie ktos moze jak przyrzadzic sos do ryzu i kurczaka, ktory jada sie
> przede wszystkim na Kaszubach. Wiem tylko tyle, ze jest on sodki i z
> rodzynkami, podobno robi sie go na bazie rosolu

Nie wiem, jak to sie robi na Kaszubach, ale podstawowy sos potrawkowy z
rodzynkami rzeczywiscie sie robi na bazie rosolu, do ktorego dorzuca sie
wspomniane rodzynki (bez parzenia czy namaczania; niektorzy dodaja jeszcze
pokrojene kawalki pomaranczy), do tego sol, cukier i ocet winny do smaku, a
wszystko zageszcza sie odrobina maki rozprowadzonej w slodkiej smietance.
Zapewne na bazie tej podstawy pojawiaja sie rozliczne wariacje (vide: kawalki
pomaranczy), ale od tego sie zaczyna.

Pzdr

Kundzia

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-11 12:44:15

Temat: Re: Potrawka
Od: "Natalia Slowik - www.beep.pl" <n...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora


> > Nie wiem, jak to sie robi na Kaszubach, ale podstawowy sos potrawkowy z
> rodzynkami rzeczywiscie sie robi na bazie rosolu, do ktorego dorzuca sie
> wspomniane rodzynki (bez parzenia czy namaczania; niektorzy dodaja jeszcze
> pokrojene kawalki pomaranczy), do tego sol, cukier i ocet winny do smaku,
a
> wszystko zageszcza sie odrobina maki rozprowadzonej w slodkiej smietance.
> Zapewne na bazie tej podstawy pojawiaja sie rozliczne wariacje (vide:
kawalki
> pomaranczy), ale od tego sie zaczyna.
>
Dziekuje za odpowiedz, szkoda, ze juz jestem po obiedzie, ale moze jutro
sobie cos takiego przyrzadze. Pozdrawiam.

--
Natalia Slowik,
Hosting lepszy niz miod! Kliknij, skosztuj slodyczy!
==========> http://www.beep.pl/?n=1


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-11-11 18:18:03

Temat: Re: Potrawka
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka) szukaj wiadomości tego autora

From: <k...@p...onet.pl>

> Czy wie ktos moze jak przyrzadzic sos do ryzu i kurczaka, ktory jada sie
> przede wszystkim na Kaszubach. Wiem tylko tyle, ze jest on sodki i z
> rodzynkami, podobno robi sie go na bazie rosolu

Nie wiem, jak to sie robi na Kaszubach, ale podstawowy sos potrawkowy z
rodzynkami rzeczywiscie sie robi na bazie rosolu, do ktorego dorzuca sie
wspomniane rodzynki (bez parzenia czy namaczania; niektorzy dodaja jeszcze
pokrojene kawalki pomaranczy), do tego sol, cukier i ocet winny do smaku, a
wszystko zageszcza sie odrobina maki rozprowadzonej w slodkiej smietance.
Zapewne na bazie tej podstawy pojawiaja sie rozliczne wariacje (vide: kawalki
pomaranczy), ale od tego sie zaczyna.
Kundzia
++++++++++++++++++++++++++++++
Nie wiem jak jest na Kaszubach, ale w moich domowych tradycjach to:
biala zasmazka rozprowadzona rosolem, doprawiona do smaku sola. Do tego smietana i
maaaaaaaaaaasa drobno pokrojonego zielonego!!!,
czyli swiezego koperku.
Smacznego :-)
Barbara



---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.417 / Virus Database: 233 - Release Date: 2002.11.08


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

chińszczyzna cudności Joli L-L - recenzja
naleśniki z kurczakiem i orzechami
Befsztyk
Kuchnia Japonska czesc 1
Co z udźca cielęcego!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »