| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-10 09:40:20
Temat: Masa tortowa Ad. 1900Nie umiem robić tortów ale pomyślałem sobie, że może podzielę się z Wami
przepisem na masę tortową mojej prababci, co cukiernię na rynku w
Krośnie
około 1900roku prowadziła. Acha jest to masa raczej dla dorosłych.
30deko mielonych orzechów włoskich, szklanka cukru, dwie laski wanilii,
i mocnej wódki 60% ile zabierze.
Ucieramy wanilię z cukrem dodając wódkę, aż do uzyskania konsystencji
rzadkiego lukru, następnie powoli dodajemy (mieszając ciągle) zmielone
orzechy dążąc do uzyskania gęstej smarownej masy (gdyby było za suche
można dodać wódki. tort należy dosyć szybko smarować, ponieważ masa
w bezruchu gęstnieje.Babcia zawsze robiła ten tort przekładając na
przemian
masę orzechową i czekoladową (z prawdziwej czekolady nie kakao).
Mam nadzieję, że doczekam jakiejś recenzji
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-10 12:51:18
Temat: Re: Masa tortowa Ad. 1900czy wódke należy próbować w czasie robienia ciasta?
--
Pozdrawiam,
Metaxa
metaxa.at.space.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-10 13:17:37
Temat: Re: Masa tortowa Ad. 1900
Użytkownik Metaxa <m...@s...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:aqlkqo$5ve$...@t...icpnet.pl...
> czy wódke należy próbować w czasie robienia ciasta?
>
> --
> Pozdrawiam,
> Metaxa
> metaxa.at.space.pl
Nie jest to przepis na ciasto z whisky ;-)) ale można, byle nie za dużo
--
pozdr.Alex
"Smakoszostwo jest aktem naszej władzy sądzenia, którym
przyznajemy pierwszeństwo temu, co naszemu smakowi miłe,
nad tym, co nie ma tej zalety."
A. B. S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-10 17:38:38
Temat: Re: Masa tortowa Ad. 1900
Aleksander Kłosiewicz wrote:
> Nie umiem robić tortów ale pomyślałem sobie, że może podzielę się z Wami
> przepisem na masę tortową mojej prababci, co cukiernię na rynku w
> Krośnie
> około 1900roku prowadziła. Acha jest to masa raczej dla dorosłych.
> 30deko mielonych orzechów włoskich, szklanka cukru, dwie laski wanilii,
> i mocnej wódki 60% ile zabierze.
> Ucieramy wanilię z cukrem dodając wódkę, aż do uzyskania konsystencji
> rzadkiego lukru, następnie powoli dodajemy (mieszając ciągle) zmielone
> orzechy dążąc do uzyskania gęstej smarownej masy (gdyby było za suche
> można dodać wódki. tort należy dosyć szybko smarować, ponieważ masa
> w bezruchu gęstnieje.Babcia zawsze robiła ten tort przekładając na
> przemian
> masę orzechową i czekoladową (z prawdziwej czekolady nie kakao).
> Mam nadzieję, że doczekam jakiejś recenzji
>
wygląda bardzo interesująco
jak wypróbuję, to dam ci znać
ale wygląda mi na to, że to będzie rodzaj lukru...????
masz jeszcze jakieś ciekawe pomysły prababci?
bardzo interesują mnie recepty "praktyczne"
pozdr
ewa
--
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-10 18:50:40
Temat: Re: Masa tortowa Ad. 1900
Użytkownik Aleksander Kłosiewicz <s...@w...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:aql9ig$4ul$...@n...tpi.pl...
> Nie umiem robić tortów ale pomyślałem sobie, że może podzielę się z Wami
> przepisem na masę tortową mojej prababci
To jest bardzo podobne do masy orzechowej z tortu mojej tesciowej. Jezeli
uzyjesz jej w polaczeniu z masa czekoladowa na pewno wyjdzie Ci cos
odlotowego.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-12 18:17:14
Temat: Re: Masa tortowa Ad. 1900
Aleksander Kłosiewicz wrote:
>
> Nie umiem robić tortów ale pomyślałem sobie, że może podzielę się z Wami
> przepisem na masę tortową mojej prababci, co cukiernię na rynku w
> Krośnie
> około 1900roku prowadziła. Acha jest to masa raczej dla dorosłych.
> 30deko mielonych orzechów włoskich, szklanka cukru, dwie laski wanilii,
> i mocnej wódki 60% ile zabierze.
> Ucieramy wanilię z cukrem dodając wódkę, aż do uzyskania konsystencji
To znaczy cale laski wanili, ze skora i wszystkim sa ucierane?
> rzadkiego lukru, następnie powoli dodajemy (mieszając ciągle) zmielone
> orzechy dążąc do uzyskania gęstej smarownej masy (gdyby było za suche
> można dodać wódki. tort należy dosyć szybko smarować, ponieważ masa
> w bezruchu gęstnieje.Babcia zawsze robiła ten tort przekładając na
> przemian
> masę orzechową i czekoladową (z prawdziwej czekolady nie kakao).
> Mam nadzieję, że doczekam jakiejś recenzji
Brzmi smakowicie. U nas nie ma wodki 60%, ale moze sporobuje z jakas
slabsza, np. absolut. Zblizaja sie swieta, wiec taki wyszukany tort
pewnie sie zdarzy.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-12 18:46:13
Temat: Re: Masa tortowa Ad. 1900On Tue, 12 Nov 2002 10:17:14 -0800, Magdalena Bassett
<m...@o...com> wrote:
>Brzmi smakowicie. U nas nie ma wodki 60%, ale moze sporobuje z jakas
>slabsza, np. absolut. Zblizaja sie swieta, wiec taki wyszukany tort
>pewnie sie zdarzy.
>MB
Szukaj "Everclear" - ma 74% ...
;-)
Art(Gruby).
Abyssus abyssum invocat.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-13 10:40:55
Temat: Re: Masa tortowa Ad. 1900
Użytkownik Magdalena Bassett <m...@o...com> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@o...com...
>
> To znaczy cale laski wanili, ze skora i wszystkim sa ucierane?
Ależ skąd! Bardzo słuszna uwaga , miały być wyskrobane.
--
pozdr.Alex
"Smakoszostwo jest aktem naszej władzy sądzenia, którym
przyznajemy pierwszeństwo temu, co naszemu smakowi miłe,
nad tym, co nie ma tej zalety."
A. B. S.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |