Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.media.kyoto-u.ac.jp!newsfeed.news2me.com!newsfeed-we
st.nntpserver.com!hub1.meganetnews.com!nntpserver.com!telocity-west!TELOCITY!sn
-xit-03!sn-xit-06!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Masa tortowa Ad. 1900
Date: Tue, 12 Nov 2002 10:17:14 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <aql9ig$4ul$1@news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 28
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:134253
Ukryj nagłówki
Aleksander Kłosiewicz wrote:
>
> Nie umiem robić tortów ale pomyślałem sobie, że może podzielę się z Wami
> przepisem na masę tortową mojej prababci, co cukiernię na rynku w
> Krośnie
> około 1900roku prowadziła. Acha jest to masa raczej dla dorosłych.
> 30deko mielonych orzechów włoskich, szklanka cukru, dwie laski wanilii,
> i mocnej wódki 60% ile zabierze.
> Ucieramy wanilię z cukrem dodając wódkę, aż do uzyskania konsystencji
To znaczy cale laski wanili, ze skora i wszystkim sa ucierane?
> rzadkiego lukru, następnie powoli dodajemy (mieszając ciągle) zmielone
> orzechy dążąc do uzyskania gęstej smarownej masy (gdyby było za suche
> można dodać wódki. tort należy dosyć szybko smarować, ponieważ masa
> w bezruchu gęstnieje.Babcia zawsze robiła ten tort przekładając na
> przemian
> masę orzechową i czekoladową (z prawdziwej czekolady nie kakao).
> Mam nadzieję, że doczekam jakiejś recenzji
Brzmi smakowicie. U nas nie ma wodki 60%, ale moze sporobuje z jakas
slabsza, np. absolut. Zblizaja sie swieta, wiec taki wyszukany tort
pewnie sie zdarzy.
MB
|