Data: 2002-11-12 18:17:14
Temat: Re: Masa tortowa Ad. 1900
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Aleksander Kłosiewicz wrote:
>
> Nie umiem robić tortów ale pomyślałem sobie, że może podzielę się z Wami
> przepisem na masę tortową mojej prababci, co cukiernię na rynku w
> Krośnie
> około 1900roku prowadziła. Acha jest to masa raczej dla dorosłych.
> 30deko mielonych orzechów włoskich, szklanka cukru, dwie laski wanilii,
> i mocnej wódki 60% ile zabierze.
> Ucieramy wanilię z cukrem dodając wódkę, aż do uzyskania konsystencji
To znaczy cale laski wanili, ze skora i wszystkim sa ucierane?
> rzadkiego lukru, następnie powoli dodajemy (mieszając ciągle) zmielone
> orzechy dążąc do uzyskania gęstej smarownej masy (gdyby było za suche
> można dodać wódki. tort należy dosyć szybko smarować, ponieważ masa
> w bezruchu gęstnieje.Babcia zawsze robiła ten tort przekładając na
> przemian
> masę orzechową i czekoladową (z prawdziwej czekolady nie kakao).
> Mam nadzieję, że doczekam jakiejś recenzji
Brzmi smakowicie. U nas nie ma wodki 60%, ale moze sporobuje z jakas
slabsza, np. absolut. Zblizaja sie swieta, wiec taki wyszukany tort
pewnie sie zdarzy.
MB
|