Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.icm.edu.pl!pwr.wroc.pl!panorama.wcss.wroc.pl!ict.pwr.wroc.pl!not-for-ma
il
From: "Monika Sawicka" <m...@a...net.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Proste ciasto drożdżowe (dla Tuni)
Date: Mon, 3 Sep 2001 10:21:32 +0200
Organization: Wroclaw University of Technology, Poland
Lines: 23
Message-ID: <9mvf52$9r5$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl>
NNTP-Posting-Host: pb197.plock.sdi.tpnet.pl
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:65641
Ukryj nagłówki
Roztapiasz kostkę margaryny, ucierasz 4 jajka, wsypujesz 1 1/2 szklanki
cukru, szklankę mleka wlewasz i nieco drożdży - ok. 10 dkg. Rozbełtujesz to
drewnianą łyżką i odstawiasz na noc :)
Z rana wsypujesz w to 4 1/2 szklanki mąki, jakiś zapach, mogą być i
rodzynki... Mieszasz to solidnie i i dziesz na kawę. Niech sobie to ciasto
rośnie.
Blaszkę, albo dwie mniejsze smarujesz tłuszczem, posypujesz tartą bułką i
wkładasz ciasto. Niech chwil kilka jeszcze postoi i do nie za zbytnio
nagrzanego piekarnika wstawiasz na 30-40 minut.
Piecze się a potem je zjadasz :)
W moim domu jest moda na roznego rodzaju extended version - ostatnio tata
chciał spróbować z pieczarkami :)))
Przeważnie z rodzynkami robię, czasem z jabłkami, z morelami, albo z
gruszką - wtedy nie jest takie suche.
Smacznego życzę i biorę się za wklepywanie przepisu na drożdzowe pierożki z
jeżynami, dla Mechci... Co by jej smutno nie było :)))
pozdrawiam,
Monika (bez śniadania)
|