Data: 2001-09-03 08:21:32
Temat: Proste ciasto drożdżowe (dla Tuni)
Od: "Monika Sawicka" <m...@a...net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Roztapiasz kostkę margaryny, ucierasz 4 jajka, wsypujesz 1 1/2 szklanki
cukru, szklankę mleka wlewasz i nieco drożdży - ok. 10 dkg. Rozbełtujesz to
drewnianą łyżką i odstawiasz na noc :)
Z rana wsypujesz w to 4 1/2 szklanki mąki, jakiś zapach, mogą być i
rodzynki... Mieszasz to solidnie i i dziesz na kawę. Niech sobie to ciasto
rośnie.
Blaszkę, albo dwie mniejsze smarujesz tłuszczem, posypujesz tartą bułką i
wkładasz ciasto. Niech chwil kilka jeszcze postoi i do nie za zbytnio
nagrzanego piekarnika wstawiasz na 30-40 minut.
Piecze się a potem je zjadasz :)
W moim domu jest moda na roznego rodzaju extended version - ostatnio tata
chciał spróbować z pieczarkami :)))
Przeważnie z rodzynkami robię, czasem z jabłkami, z morelami, albo z
gruszką - wtedy nie jest takie suche.
Smacznego życzę i biorę się za wklepywanie przepisu na drożdzowe pierożki z
jeżynami, dla Mechci... Co by jej smutno nie było :)))
pozdrawiam,
Monika (bez śniadania)
|