Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Link@" <a...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Prosty TORCIK BEZOWY ;)
Date: Sat, 6 Mar 2004 19:39:42 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 30
Message-ID: <c2d5pn$q5q$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.17.251.246
X-Trace: inews.gazeta.pl 1078598263 26810 213.17.251.246 (6 Mar 2004 18:37:43 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 6 Mar 2004 18:37:43 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-User: aknilka2004
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:194279
Ukryj nagłówki
Witam Grupowiczów!!
Właśnie skończyłam robić torcik bezowy (rodzaj: dla początkujących). Wygląda
pięknie i pewnie też tak smakuje, ale to dopiero okaże się jutro... Oto
przepis:
250 dkg bezów kupnych (zaawansowani ogą zrobić sobie sami bezy) ułożyć gęsto
na dnie tortownicy i rozmiażdżyć czym popadnie (świetny sposób na
odstresowanie ;) ). Tak powstały dół torciku posmarować kwaśną konfturką, ja
smaruję konfiturą z jagód, lub czarnej pożeczki... Na wierzch wylać masę
śmietankową (przepis podaję niżej) i wsadzić do lodówki aż zgęstnieje!! Już
twardą masę posmarować znowu tą samą konfiturką i udekorować pozostałymi
bezami (tym razem całymi ;) ).
Masa śmietankowa:
KROK 1: Galaretka wg przepisu, z nieco mniejszą ilością wody (do torciku
bezowego wybieram galaretką "współgrającą" z konfiturą, czyli z owoców
leśnych). Odstawić aż zacznie gęstnieć. Jak już zauważymy oznaki gęstnienia:
KROK 2: śmietankę 30% 500ml - ubić na twardą masę, dorzucić gęstniejącą
galaretkę i wstawić do lodówki. Jeszcze "ruszającą się" wylać na bezy i
wstawić do lodówki...
Torcik najlepszy od następnego dnia po zrobieniu!!
Życzę sacznego i pozdrawiam,
Linka ;)
|