Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przeboje ziemniaczane.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przeboje ziemniaczane.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-10-14 18:03:22

Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 2003-10-14 at 19:53, Magdalena Bassett wrote:

> dodajesz smietane czy smietanke? Bo smietana to chyba sie nie zetnie...
> MB

Zetnie. Wyprobowane na tarcie z porem i brie, wlasnie z kwasna smietana.
A ta ziemniaczana to cos czuje, ze jutro... ;-)

Kot po omdlalym imamie - najlepszy faserowany baklazan jakiego jadlam w
zyciu...

--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-10-14 18:11:46

Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 2003-10-14 at 20:02, walkie! wrote:

> Problem tkwi w tym ze ja chyba nie mam reki do kruchych ciast, albo mam
> jakis piekarnik skaszaniony. Ciasto kruche mi nie wyrasta, jest cienkie
> i gniotowate. Moze masz jakis sprawdzony przepis?

Alez kruche nie powinno wyrastac !!! Powinno byc plaskie i kruche
wlasnie. Moze wychodzi gniotowate, bo za dlugo je wyrabiasz i jest zbyt
cieple? Trzeba je wyrabiac tylko az sie skladniki polacza, a pozniej
wrzucic na co najmniej pol godziny do lodowki, dopiero wtedy walkowac i
wylozyc nim tartownice.

--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-14 18:24:00

Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.
Od: "mangha" <RedXIII@[do wycięcia]wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Polecam kluski ziemiaczane mojej babci, chociaż niełatwo je przyrządzić.
Trze się ziemniaki i dodaje mąki, żeby było dużo gęściej niż na placki
ziemniaczane. Dodać jajko, sól, pieprz. Wyłożyć porcję na płaski talerz,
rozsmarować ciasto na talerzu. Łyżką energicznie "obcinać" małe kluseczki z
talerza prosto na osolony wrzątek. Gotować 15-20 min., przełożyć na sito i
szybko opłukać zimną wodą. Wymieszać pokruszonym twarogiem (nie żałować) i
podsmażoną cebulką (opcjonalnie także skwarki). Przepyszne!

Drugi przepis to mój własny wynalazek, ale przepyszne (wg mojego lubego -
najlepszy obiad). Ugotowane ziemniaki ubić, dodać trochę masła lub margaryny
i tyle mąki, aby można było formować kotleciki. Ser żółty pokroić w kostkę
2x2 cm. Każdy kawałek sera oblepić ciastem i obtoczyć w jajku, a następnie w
mieszance tartej bułki, papryki słodkiej i ostrej. Smażyć na b. gorącym
oleju. Do tego można obtoczyć w jajku i mieszance bułki co się nawinie pod
ręką, np. kawałki drobiowego mięsa, plastry większej pieczarki i jest obiad.

mangha


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-14 19:14:07

Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.
Od: Ti`Ana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Tue, 14 Oct 2003 19:43:09 +0200, Waćpanna lub Waćpan *walkie!*, w
wiadomości news:<bmhcbk$i53$1@SunSITE.icm.edu.pl> zawarł, co następuje:

> A ja ostatnio zrobilam zapiekanke pyszna...
> Ziemniaki lekko obgotowane w pokroic w plasterki.
> Cebula drobno pokrojona i boczek w kostke zesmazone na patelni.
> Ukladane warstwami, a do tego przesypywane co jakis czas przyprawa do
> ziemniakow kamisa.
> Na wierzch breja z zoltego sera, jajka i smietany.
> Zapiekac w naczyniu zakrytym przez 40 minut w 180 stopniach. Potem
> odkryc i piec jeszcze 15-20 minut.

Aaaaa! Zupełnie zapomniałam, że miałam się pochwalić jak wyszła!!!
Walkie, to jest pyszne :D Moi Panowie pochłaniali w tempie ekspresowym.
Jedynym problemem dal mnie była za mała spoistość zapiekanki na środku
naczynia. Myślę, że to dlatego, że moja forma jest dość duża.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
http://pyrypy.poznan4u.com.pl/pyrypy.php?state=showu
ser&userid=39040

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-14 19:15:25

Temat: Kruche ciasto na tarty, inne na ciastka lub mazurki
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



"walkie!" wrote:
> Problem tkwi w tym ze ja chyba nie mam reki do kruchych ciast, albo mam
> jakis piekarnik skaszaniony. Ciasto kruche mi nie wyrasta, jest cienkie
> i gniotowate. Moze masz jakis sprawdzony przepis?

Ciasto kruche nie ma prawa wyrastac. Powinno byc plaskie, cienkie i kruche.

Dobre nie-slodkie kruche ciasto robi sie tak:
100 gram masla
160 gram maki (1 szklanka)
3 ugotowane na twardo zoltka
1 lyzka kwasnej smietany
1-2 lyzki wody
Maslo schlodzic. Zoltka utrzec widelcem az beda jak mokry piasek, lub
przetrzec przez sito. Schlodzic miske (metalowa najlepiej), noz, i
widelec. W misce umiescic make, maslo poszatkowane na drobno zimnym
nozem, dodac zoltka, smietane i widelcem "ucierac" o boki miski, jakby
robilo sie platki. Gdy wszystko jest polaczone jak bardzo gruby zwir,
pokropic jedna lyzka wody i szybko zarobic czubkami palcow, zeby jak
najmniej ciepla przekazac ciastu. Skropic druga lyzka wody, jesli jest
za suche. Ciasto nalezy zarabiac palcami tylko tyle, zeby nie bylo widac
suchej maki i wygladalo, jak kruszonka. Schlodzic 20 minut w lodowce lub
5 minut w zamrazalniku. Rozkruszyc na dnie formy i szybko wylepic tymi
kawalkami forme - powinno byc nie-gladko wyrobione i powinno byc widac
kawalki masla. Schlodzic znow. Wstawic do bardzo goracego pieca na
najwyzsza polke i pilnowac. Jak tylko brzegi zmienia kolor, ciasto jest
gotowe. Schlodzic przed wlaniem nadzienia. Mozna z tego robic quiche lub tarty.

Slodkie kruche na mazurki czy ciastka robi sie z dodatkiem cukru pudru,
te sama technika jak wyzej, tyle ze bez wody, w nastepujacych proporcjach:
140 gr masla
140 gr cukru pudru
160 gr maki
3 ugotowane zoltka
Zeby zrobic z tego ciastka, mozna zrolowac w kielbaske i po schlodzeniu
kroic w plastry, kazdy posypac cukrem waniliowym. Mozna dodac starta
skorke pomaranczowa czy cytrynowa do ciasta.

Magdalena Bassett

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-14 19:48:27

Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.
Od: "walkie!" <walkie_precz_ze_spamem@wroclaw_tu_cos_do_wywalenia.net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Kot napisał:

> Alez kruche nie powinno wyrastac !!! Powinno byc plaskie i kruche
> wlasnie. Moze wychodzi gniotowate, bo za dlugo je wyrabiasz i jest zbyt
> cieple? Trzeba je wyrabiac tylko az sie skladniki polacza, a pozniej
> wrzucic na co najmniej pol godziny do lodowki, dopiero wtedy walkowac i
> wylozyc nim tartownice.
>
Ale wiem, wiem jakie powinno byc kruche, powinno byc smaczne - moje nie
jest.
Jest cienkie, i jakby nie wiem co...az nie moge tego nazwac.
Ale moze to w tym wyrabianiu tkwi przyczyna - wyrabia je moj monz a on
lubi sobie wyrabiac nawet i 15 minut. A w lodowce to laduje - min. godzina.
A wlasnie, i po wyjeciu z lodowki ono mi sie nie chce walkowac - ono sie
klei do wszystkiego :(

--
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony!




+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://shanties.art.pl
http://www.banana.szanty.pl/przs/grupa/index.php?act
ion=pokaz&id=25

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-14 19:51:34

Temat: Re: Kruche ciasto na tarty, inne na ciastka lub mazurki
Od: "walkie!" <walkie_precz_ze_spamem@wroclaw_tu_cos_do_wywalenia.net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Magdalena Bassett napisał:

> Ciasto kruche nie ma prawa wyrastac. Powinno byc plaskie, cienkie i kruche.
>
> Dobre nie-slodkie kruche ciasto robi sie tak:
> 100 gram masla
> 160 gram maki (1 szklanka)
> 3 ugotowane na twardo zoltka
> 1 lyzka kwasnej smietany
> 1-2 lyzki wody
Ile Ci z takiej ilosci skladnikow wychodzi tego ciasta?
> Maslo schlodzic. Zoltka utrzec widelcem az beda jak mokry piasek, lub
> przetrzec przez sito. Schlodzic miske (metalowa najlepiej), noz, i
> widelec. W misce umiescic make, maslo poszatkowane na drobno zimnym
> nozem, dodac zoltka, smietane i widelcem "ucierac" o boki miski, jakby
> robilo sie platki. Gdy wszystko jest polaczone jak bardzo gruby zwir,
> pokropic jedna lyzka wody i szybko zarobic czubkami palcow, zeby jak
> najmniej ciepla przekazac ciastu. Skropic druga lyzka wody, jesli jest
> za suche. Ciasto nalezy zarabiac palcami tylko tyle, zeby nie bylo widac
> suchej maki i wygladalo, jak kruszonka. Schlodzic 20 minut w lodowce lub
> 5 minut w zamrazalniku. Rozkruszyc na dnie formy i szybko wylepic tymi
> kawalkami forme - powinno byc nie-gladko wyrobione i powinno byc widac
> kawalki masla. Schlodzic znow. Wstawic do bardzo goracego pieca na
> najwyzsza polke i pilnowac. Jak tylko brzegi zmienia kolor, ciasto jest
> gotowe. Schlodzic przed wlaniem nadzienia. Mozna z tego robic quiche lub tarty.
A to Ci technika - ja zawsze lapska pcham i moze rzeczywiscie za duzo
swojego ciepla mu oddaje. Acha i same zoltka da sie utrzec na taki
piasek? Czy z jakas domieszka bo ja nie wiem i nie widzialam czegos
takiego nigdy.
>

--
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony!




+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://shanties.art.pl
http://www.banana.szanty.pl/przs/grupa/index.php?act
ion=pokaz&id=25

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-14 19:52:56

Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.
Od: "walkie!" <walkie_precz_ze_spamem@wroclaw_tu_cos_do_wywalenia.net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Ti`Ana napisał:

> Aaaaa! Zupełnie zapomniałam, że miałam się pochwalić jak wyszła!!!
> Walkie, to jest pyszne :D Moi Panowie pochłaniali w tempie ekspresowym.
> Jedynym problemem dal mnie była za mała spoistość zapiekanki na środku
> naczynia. Myślę, że to dlatego, że moja forma jest dość duża.
Bo wiesz co? Tej brei jajeczno smietanowej ma byc na tyle by zalac
wszystko - ale to nie ma plywac tylko trzeba potanczyc z ta miska troche
tak by kazdy kawalek ziemniaka byl mokry :)


--
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony!




+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://shanties.art.pl
http://www.banana.szanty.pl/przs/grupa/index.php?act
ion=pokaz&id=25

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-14 19:53:25

Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.
Od: "walkie!" <walkie_precz_ze_spamem@wroclaw_tu_cos_do_wywalenia.net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Ti`Ana napisał:

> Aaaaa! Zupełnie zapomniałam, że miałam się pochwalić jak wyszła!!!
> Walkie, to jest pyszne :D Moi Panowie pochłaniali w tempie ekspresowym.
> Jedynym problemem dal mnie była za mała spoistość zapiekanki na środku
> naczynia. Myślę, że to dlatego, że moja forma jest dość duża.

Sie poprzedni chyba sam wyslal....

;-)

Ciesze sie ze smakowala :-)
--
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony!




+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://shanties.art.pl
http://www.banana.szanty.pl/przs/grupa/index.php?act
ion=pokaz&id=25

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-14 20:36:45

Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.
Od: "Art(Gruby)" <j...@p...net> szukaj wiadomości tego autora

On 14 Oct 2003 02:19:47 +0200, "" <m...@W...onet.pl>
wrote:

>Witam! Lubi? ziemniaki pod ka?d? postaci?, przyrz?dzam wiele potraw z nich,
>ale mój repertuar ju? mi si? znudzi?. Ch?tnie skorzystam z przepisów innych
>smakoszy. W?a?nie naby?am ca?y worek ziemniaczków.Trzeba je jako? zu?y?. pzdr.


Zrob zacier...bimber na ziemniakach nie jest zly...;-))))
Art(Gruby).

Abyssus abyssum invocat.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ] . 4 . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Przepis na mule lub małże
Sos grzybowy
Czym czuć tanie sery pleśniowe?
Herbata
babeczki z budyniem

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »