« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-13 20:30:16
Temat: Przepis na mule lub małżeWitam! Będę wdzięczny za prosty ale z smakowitym efektem przepis na
przyrządzenie muli lub małży.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-14 06:07:10
Temat: Re: Przepis na mule lub małżeOn Mon, 2003-10-13 at 22:30, Irek wrote:
> Witam! Będę wdzięczny za prosty ale z smakowitym efektem przepis na
> przyrządzenie muli lub małży.
A jakie masz mule - swieze, czy mrozone? Jak swieze to proponowalabym
tak: 5 szalotek (w ostatecznosci moze byc cebula) i z 8 duzych zabkow
czosnku posiekac drobniutko i udusic na oleju na bardzo miekko. W tym
czasie czyscic mule: wrzucic do zimnej wody, pomiachac reka przez 2-3
minuty, odlac i tak ze 3 razy, wyrzucic otwarte muszle. Jak masz mrozone
to ten fragment pomijasz. Wrzucasz muszle do cebuli, przykrywasz i
dusisz tak z 5 minut. W tym momencie ja odstawiam mule z ognia i
zaczynam w nich grzebac: wywalam zamkniete muszle, z otwartych wylamuje
gorna czesc muszelki, ta z miesem i woda morska wrzucam z powrotem.
Potem dusze jeszcze z 15 minut, sprawdzam, czy dosc slone i juz.
Przepis jest od mojej tesciowej, pychotka.
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-14 06:53:53
Temat: Re: Przepis na mule lub małże
> Witam! Będę wdzięczny za prosty ale z smakowitym efektem przepis na
> przyrządzenie muli lub małży.
>
Witaj,
polecam przepis Makłowicza który już kiedyś podawałam:
http://groups.google.pl/groups?q=mule+group:pl.rec.k
uchnia&hl=pl&lr=&ie=UTF-8&inlang=pl&group=pl.rec.kuc
hnia&selm=b9t18n%241ae%241%40nemesis.news.tpi.pl&rnu
m=1
--
pzdr
K
sygnaturka strajkuje
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-14 07:16:31
Temat: Re: Przepis na mule lub małże
Użytkownik "Irek" <i...@i...pl> napisał w wiadomości
news:bmf25t$800$1@topaz.icpnet.pl...
> Witam! Będę wdzięczny za prosty ale z smakowitym efektem przepis na
> przyrządzenie muli lub małży.
Jeżeli masz małże w skorupkach
1) wyszorować , wyrzucić otwarte
2) na oliwie podgrzać czosnek , seler naciowy (opcja), cebulę (opcja) ,
troche pomidorów (opcja), zioła prow. (opcja)
3) wlać 1/2 szklanki bialego wina
4) wrzucić małże
5) dusić aż się otworzą (7-8 min)
5a) można dodać odrobinę śmietanki (opcja)
6) wyrzucić te które się nie otworzyły
7) jeść ze smakiem
Pozdr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-14 08:01:05
Temat: Re: Przepis na mule lub małże
Irek wrote:
> Witam! Będę wdzięczny za prosty ale z smakowitym efektem przepis na
> przyrządzenie muli lub małży.
>
>
najprostszy jaki znam (ale tylko swieze mule) - wyczyscic skorupy,
wrzucic do rozgrzanego piekarnika i poczekac az sie otworza, wysypac do
misy i podawac z cytryna do skrapiania
do tego swieza bagieta lub ciabata
wiku
--
http://www.breakbeat.pl/
MAY THE BREAKZ BE WITH YOU
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-14 08:18:56
Temat: Re: Przepis na mule lub małże
Użytkownik Irek <i...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:bmf25t$800$...@t...icpnet.pl...
> Witam! Będę wdzięczny za prosty ale z smakowitym efektem przepis na
> przyrządzenie muli lub małży.
.......metoda taka jak innych....(czyszczenie, wrzucanie itd).
a dodatki :
- sos z dodatkiem piwa.....Belgowie
- sos z dodatkiem bialego wina ,smietany, cebuli....Francuzi
- sos z dodatkiem pomidorow....Chorwaci
- wlasny sos muli z pietruszka i czosnkiem.....wszyscy
..........wspanialosci
agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |