| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-10-14 08:53:29
Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.Omlet hiszpanski
Surowe, obrane ziemniaki pokroic w niezbyt gruba kostke (takie jakby
grube frytki, tylko przekrojone na trzy w poprzek), usmazyc na brazowo
na oleju, olej odlac, dorzucic pokrojone w kostke pikantne chorizo
(mozna juz dostac w polskich sklepach, takie dlugie, chude, czerwone
kielbaski zapakowane w folie), wymieszac, zalac jajkami roztrzepanymi ze
spora iloscia soli, usmazyc nie mieszajac, na malym ogienku pod
przykrywka, az sie wierzch zetnie. Dobrze jest to robic na duzej
patelni, tak, zeby warstwa kartofli nie byla zbyt gruba. Wtedy udaje sie
zsunac pol omleta z patelki i nakryc druga polowa - tak, jakby zlozyc
nalesnika na pol. Z braku chorizo mozna uzyc cebuli smazonej (duzo), tez
smacznie. Wtedy dorzucic sporo pieprzu.
--
Kot <m...@p...onet.pl>
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-10-14 08:59:23
Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.
Ziemniaki polane zesmażonym boczkiem i cebulką...
Ziemniaki takie jak z kociołka: +marchewka, pietruszka, cebula, kapusta
biała porwana na kawałki, mozna dodać też mięso (dowolne od parówki do
karkówki)
Zupy ziemniaczane
Kluski śląskie i pyzy
Sałatki ziemniaczane
Ziemniaki gotowane w łupinkach z masłem i solą
Pyzy
Bogracz
Ciekawostka:Potrawka (ponoć szwajcarska):
1 kg ziemniaków, 40 dag gruszek lub jabłek, 5 łyżek cukru, 1 cebula, 2 łyżki
masła, sól
Ziemniaki umyć, włożyć w łupinkach do osolonej wody, ugotować, obrać,
pokrajać w cząstki. Owoce umyć, obrać, pokrajać w cząstki, włożyć do wrzącej
wody z cukrem, ugotować uważając, by się nie rozpadły. Cebulę obrać,
opłukać, posiekać, zrumienić na maśle. Na półmisku układać warstwami
ziemniaki i owoce, polać tłuszczem z cebulą i od razu podawać.
Ja jabłek nie gotuję, tylko smażę razem z cebulą (dodaję jak cebula się
zrumieni).
Dorota
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-14 09:10:04
Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.>
> moj zelazny cheese and onion pie...
>
> dowolna ilosc ziemniakow ugotowac. pokroic cebuli - ile sie chce
> - lubisz malo - to malo,
Ale jak ja kroic, w plasterki, kostke, czy podsmazasz ja przed dodaniem?
etc. zetrzec DUZO zoltego sera - w sumie
> dowolny, ale gumowate sery i te bezsmakowe lagodne sa do bani.
> moze byc juz troche porzechodzony i twardy - jak sie da zetrzec
> to jest dobry. wymeiszac najpierw prawie caly ser z kartoflami -
> im dluzej sie miesza tym bardziej ser sie topi i stapia z
> kartoflami, mieszac, az zacznei odchodzic calosc a la kula od
> brzegow garnka,
Czy on ma sie jakos podgrzewac, czy mieszac ten ser z goracymi kartoflami,
ale wtedy one sie rozpadna, a zreszta w trakcie krojenia znacznie ostygna.
wmieszac cebule, wy;lozyc na dosc plaskie
> naczynei zaroodoporne (jak sie lubi chrupiaca skorke serowa, jak
> nie to moze byc mniejsze a glebsze). posypac reszta sera i piec
> w srednim piekarniku az powstanie w/w skorka.
>
> ja to moge jesc bardzo czesto, co gorsza , na zimno tez....
>
> trys, kartoflozerca
> K.T. - starannie opakowana
>
Prosze o wyjasnienie mi tych watpliwosci.
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-14 09:16:07
Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.Bożenko :)
A na tą czosnkowoą zapiekankę jest gdzieś w googlach przepis????
Pozdrawiam serdecznie,
--
Blancanieves (Kasia)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-14 09:28:07
Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.
Jedno pytanie: Cebula surowa czy podsmazona?
--
pzdr
K
sygnaturka strajkuje
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-14 09:45:33
Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.Polecam przepis, który wyszperałam swego czasu w "Wyborczej":
- 1 kg ziemniaków
- 75 dag kwaskowych jabłek
- 15 dag chudego boczku
- 2 cebule
- 50 dag kaszanki
- cukier, majeranek do smaku
ugotować ziemniaki, osobno podgotować lekko jabłka. ziemniaki odcedzić,
dodać jabłka, dodać szczyptę cukru i majeranek. na patelni przesmażyć
pokrojony w kotkę boczek i cebule pokrojone w talarki. ziemniaki z
jabłkami włożyć do salaterki, polać cebulą z boczkiem, po czym obłożyć
plastrami kaszanki, też podsmażonej.
--
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-14 10:27:59
Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.Użytkownik "Blancanieves" <N...@N...PL> napisał w wiadomości
news:bmgeso$iuj$1@korweta.task.gda.pl...
> Bożenko :)
> A na tą czosnkowoą zapiekankę jest gdzieś w googlach przepis????
Napewno jest ;-) , ale ze mam pod reka to wklejam.
Czosnkowa zapiekanka Bozenki.
ziemniaki
czosnek (duzo)
trochę mleka
Obrane ziemniaki trzeba pokroic w plasterki tak ok. 1cm. Czosnek tez w
plasterki. Naczynie posmarowac maslem lub olejem, posypac czosnkiem (czesc)
i ukladac ziemniaki, tak aby ladnie zachodzily na siebie (zazwyczj robie
jedna warstwe - ladnie sie zapiekaja, ale mozna i wiecej). Posypac resztkami
czosnku, sola i przyprawami. Zalac mlekiem, wlewam tyle, aby ziemniaki lekko
wystawaly. I do piekarnika - 200 C na ok. godzine. Zapach cudowny, a smak
jeszcze lepszy. Mniammm....
Bozenka z Wilna ;o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-14 17:43:09
Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.Użytkownik m...@W...onet.pl napisał:
> Witam! Lubię ziemniaki pod każdą postacią, przyrządzam wiele potraw z nich,
> ale mój repertuar już mi się znudził. Chętnie skorzystam z przepisów innych
> smakoszy. Właśnie nabyłam cały worek ziemniaczków.Trzeba je jakoś zużyć. pzdr.
>
A ja ostatnio zrobilam zapiekanke pyszna...
Ziemniaki lekko obgotowane w pokroic w plasterki.
Cebula drobno pokrojona i boczek w kostke zesmazone na patelni.
Ukladane warstwami, a do tego przesypywane co jakis czas przyprawa do
ziemniakow kamisa.
Na wierzch breja z zoltego sera, jajka i smietany.
Zapiekac w naczyniu zakrytym przez 40 minut w 180 stopniach. Potem
odkryc i piec jeszcze 15-20 minut.
--
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony!
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://shanties.art.pl
http://www.banana.szanty.pl/przs/grupa/index.php?act
ion=pokaz&id=25
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-14 17:53:36
Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.
"walkie!" wrote:
>
> Użytkownik m...@W...onet.pl napisał:
> > Witam! Lubię ziemniaki pod każdą postacią, przyrządzam wiele potraw z nich,
> > ale mój repertuar już mi się znudził. Chętnie skorzystam z przepisów innych
> > smakoszy. Właśnie nabyłam cały worek ziemniaczków.Trzeba je jakoś zużyć. pzdr.
> >
> A ja ostatnio zrobilam zapiekanke pyszna...
> Ziemniaki lekko obgotowane w pokroic w plasterki.
> Cebula drobno pokrojona i boczek w kostke zesmazone na patelni.
> Ukladane warstwami, a do tego przesypywane co jakis czas przyprawa do
> ziemniakow kamisa.
> Na wierzch breja z zoltego sera, jajka i smietany.
> Zapiekac w naczyniu zakrytym przez 40 minut w 180 stopniach. Potem
> odkryc i piec jeszcze 15-20 minut.
A gdybys to jeszcze ulozyla na podpieczonym kruchym spodzie, to mialabys
tarte cebulowo-ziemniaczana. Jest to pyszny obiad na zimowe wieczory.
Spod mozna zrobic dzien naprzod, i ziemniaki ugotowac tez, tak ze na
drugi dzien mozna podac obiad w mniej niz godzine. Ten kruchy spod robie
w tortownicy, zeby brzegi byly wyzsze i tarta grubsza. A do jajek
dodajesz smietane czy smietanke? Bo smietana to chyba sie nie zetnie...
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-10-14 18:02:00
Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.Użytkownik Magdalena Bassett napisał:
> A gdybys to jeszcze ulozyla na podpieczonym kruchym spodzie, to mialabys
> tarte cebulowo-ziemniaczana. Jest to pyszny obiad na zimowe wieczory.
> Spod mozna zrobic dzien naprzod, i ziemniaki ugotowac tez, tak ze na
> drugi dzien mozna podac obiad w mniej niz godzine. Ten kruchy spod robie
> w tortownicy, zeby brzegi byly wyzsze i tarta grubsza. A do jajek
> dodajesz smietane czy smietanke? Bo smietana to chyba sie nie zetnie...
> MB
Problem tkwi w tym ze ja chyba nie mam reki do kruchych ciast, albo mam
jakis piekarnik skaszaniony. Ciasto kruche mi nie wyrasta, jest cienkie
i gniotowate. Moze masz jakis sprawdzony przepis?
A cos podobnego robi moj tata - tyle ze z grzybami i pod nazwa torcik
grzybowy. Wyklada ciastem kruchym cala tortowice - ciasto jest z
ziolami. I w to zaglebienie wklada duszone grzyby lesne z cebulka
wymieszane z serem, jajkami i smietana i to zapieka.
A co do smietany ...to smietana, nie smietanka - zwykla polska
osiemnastka kwasna.
--
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony!
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://shanties.art.pl
http://www.banana.szanty.pl/przs/grupa/index.php?act
ion=pokaz&id=25
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |