Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news2.icm.edu.pl
!uw.edu.pl!newsgate.cistron.nl!news.tele.dk!news.tele.dk!small.news.tele.dk!sn-
xit-02!sn-xit-06!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przeboje ziemniaczane.
Date: Tue, 14 Oct 2003 10:53:36 -0700
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <3...@o...com>
Reply-To: m...@o...com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
References: <7...@n...onet.pl>
<bmhcbk$i53$1@SunSITE.icm.edu.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 26
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:176319
Ukryj nagłówki
"walkie!" wrote:
>
> Użytkownik m...@W...onet.pl napisał:
> > Witam! Lubię ziemniaki pod każdą postacią, przyrządzam wiele potraw z nich,
> > ale mój repertuar już mi się znudził. Chętnie skorzystam z przepisów innych
> > smakoszy. Właśnie nabyłam cały worek ziemniaczków.Trzeba je jakoś zużyć. pzdr.
> >
> A ja ostatnio zrobilam zapiekanke pyszna...
> Ziemniaki lekko obgotowane w pokroic w plasterki.
> Cebula drobno pokrojona i boczek w kostke zesmazone na patelni.
> Ukladane warstwami, a do tego przesypywane co jakis czas przyprawa do
> ziemniakow kamisa.
> Na wierzch breja z zoltego sera, jajka i smietany.
> Zapiekac w naczyniu zakrytym przez 40 minut w 180 stopniach. Potem
> odkryc i piec jeszcze 15-20 minut.
A gdybys to jeszcze ulozyla na podpieczonym kruchym spodzie, to mialabys
tarte cebulowo-ziemniaczana. Jest to pyszny obiad na zimowe wieczory.
Spod mozna zrobic dzien naprzod, i ziemniaki ugotowac tez, tak ze na
drugi dzien mozna podac obiad w mniej niz godzine. Ten kruchy spod robie
w tortownicy, zeby brzegi byly wyzsze i tarta grubsza. A do jajek
dodajesz smietane czy smietanke? Bo smietana to chyba sie nie zetnie...
MB
|