Data: 2003-10-14 18:24:00
Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.
Od: "mangha" <RedXIII@[do wycięcia]wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Polecam kluski ziemiaczane mojej babci, chociaż niełatwo je przyrządzić.
Trze się ziemniaki i dodaje mąki, żeby było dużo gęściej niż na placki
ziemniaczane. Dodać jajko, sól, pieprz. Wyłożyć porcję na płaski talerz,
rozsmarować ciasto na talerzu. Łyżką energicznie "obcinać" małe kluseczki z
talerza prosto na osolony wrzątek. Gotować 15-20 min., przełożyć na sito i
szybko opłukać zimną wodą. Wymieszać pokruszonym twarogiem (nie żałować) i
podsmażoną cebulką (opcjonalnie także skwarki). Przepyszne!
Drugi przepis to mój własny wynalazek, ale przepyszne (wg mojego lubego -
najlepszy obiad). Ugotowane ziemniaki ubić, dodać trochę masła lub margaryny
i tyle mąki, aby można było formować kotleciki. Ser żółty pokroić w kostkę
2x2 cm. Każdy kawałek sera oblepić ciastem i obtoczyć w jajku, a następnie w
mieszance tartej bułki, papryki słodkiej i ostrej. Smażyć na b. gorącym
oleju. Do tego można obtoczyć w jajku i mieszance bułki co się nawinie pod
ręką, np. kawałki drobiowego mięsa, plastry większej pieczarki i jest obiad.
mangha
|