Data: 2003-10-14 19:51:34
Temat: Re: Kruche ciasto na tarty, inne na ciastka lub mazurki
Od: "walkie!" <walkie_precz_ze_spamem@wroclaw_tu_cos_do_wywalenia.net.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik Magdalena Bassett napisał:
> Ciasto kruche nie ma prawa wyrastac. Powinno byc plaskie, cienkie i kruche.
>
> Dobre nie-slodkie kruche ciasto robi sie tak:
> 100 gram masla
> 160 gram maki (1 szklanka)
> 3 ugotowane na twardo zoltka
> 1 lyzka kwasnej smietany
> 1-2 lyzki wody
Ile Ci z takiej ilosci skladnikow wychodzi tego ciasta?
> Maslo schlodzic. Zoltka utrzec widelcem az beda jak mokry piasek, lub
> przetrzec przez sito. Schlodzic miske (metalowa najlepiej), noz, i
> widelec. W misce umiescic make, maslo poszatkowane na drobno zimnym
> nozem, dodac zoltka, smietane i widelcem "ucierac" o boki miski, jakby
> robilo sie platki. Gdy wszystko jest polaczone jak bardzo gruby zwir,
> pokropic jedna lyzka wody i szybko zarobic czubkami palcow, zeby jak
> najmniej ciepla przekazac ciastu. Skropic druga lyzka wody, jesli jest
> za suche. Ciasto nalezy zarabiac palcami tylko tyle, zeby nie bylo widac
> suchej maki i wygladalo, jak kruszonka. Schlodzic 20 minut w lodowce lub
> 5 minut w zamrazalniku. Rozkruszyc na dnie formy i szybko wylepic tymi
> kawalkami forme - powinno byc nie-gladko wyrobione i powinno byc widac
> kawalki masla. Schlodzic znow. Wstawic do bardzo goracego pieca na
> najwyzsza polke i pilnowac. Jak tylko brzegi zmienia kolor, ciasto jest
> gotowe. Schlodzic przed wlaniem nadzienia. Mozna z tego robic quiche lub tarty.
A to Ci technika - ja zawsze lapska pcham i moze rzeczywiscie za duzo
swojego ciepla mu oddaje. Acha i same zoltka da sie utrzec na taki
piasek? Czy z jakas domieszka bo ja nie wiem i nie widzialam czegos
takiego nigdy.
>
--
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony!
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://shanties.art.pl
http://www.banana.szanty.pl/przs/grupa/index.php?act
ion=pokaz&id=25
|