Data: 2003-10-14 17:53:36
Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"walkie!" wrote:
>
> Użytkownik m...@W...onet.pl napisał:
> > Witam! Lubię ziemniaki pod każdą postacią, przyrządzam wiele potraw z nich,
> > ale mój repertuar już mi się znudził. Chętnie skorzystam z przepisów innych
> > smakoszy. Właśnie nabyłam cały worek ziemniaczków.Trzeba je jakoś zużyć. pzdr.
> >
> A ja ostatnio zrobilam zapiekanke pyszna...
> Ziemniaki lekko obgotowane w pokroic w plasterki.
> Cebula drobno pokrojona i boczek w kostke zesmazone na patelni.
> Ukladane warstwami, a do tego przesypywane co jakis czas przyprawa do
> ziemniakow kamisa.
> Na wierzch breja z zoltego sera, jajka i smietany.
> Zapiekac w naczyniu zakrytym przez 40 minut w 180 stopniach. Potem
> odkryc i piec jeszcze 15-20 minut.
A gdybys to jeszcze ulozyla na podpieczonym kruchym spodzie, to mialabys
tarte cebulowo-ziemniaczana. Jest to pyszny obiad na zimowe wieczory.
Spod mozna zrobic dzien naprzod, i ziemniaki ugotowac tez, tak ze na
drugi dzien mozna podac obiad w mniej niz godzine. Ten kruchy spod robie
w tortownicy, zeby brzegi byly wyzsze i tarta grubsza. A do jajek
dodajesz smietane czy smietanke? Bo smietana to chyba sie nie zetnie...
MB
|