Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Przeboje ziemniaczane.

Grupy

Szukaj w grupach

 

Przeboje ziemniaczane.

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-10-14 21:04:54

Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.
Od: "" <m...@W...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> On 14 Oct 2003 02:19:47 +0200, "" <m...@W...onet.pl>
> wrote:
>
> >Witam! Lubi? ziemniaki pod ka?d? postaci?, przyrz?dzam wiele potraw z nich,
> >ale mój repertuar ju? mi si? znudzi?. Ch?tnie skorzystam z przepisów innych
> >smakoszy. W?a?nie naby?am ca?y worek ziemniaczków.Trzeba je jako? zu?y?.
pzdr.
>
>
> Zrob zacier...bimber na ziemniakach nie jest zly...;-))))
> Art(Gruby).
>
> Abyssus abyssum invocat.

Bimber powiadasz? Pmysł niezły, tylko skąd wziąć aparaturę? A tak poważnie-
dziękuję za ciekawe przepisy. Kilka z nich znam i już robiłam, ale
te "kluseczki Babci",zwłaszcza z okrasą, są nęcące i kiszka ziemniaczana też.
Teraz ja z kolei podam mój ulubiony przepis na potrawę z ziemniaków: zrobić
ciasto jak na kopytka, rozwałkować i położyć farsz ze smażonej cebulki i
kiłbaski, zawinąć jak roladę, owinąć ściereczką i gotować / ok 1 godz./ na
małym ogniu. Po wystygnięciu pokroić w plastry i obsmażyć z obu stron. Podawać
np. z keczupem. pzdr. Ps. Jeszcze..jeszcze.... to wszystko za mało na worek
ziemniaków!

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-10-14 21:38:18

Temat: Curry z ziemniakami przypominam
Od: "Izabela Sowula" <i...@g...SKASUJ.TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

<m...@W...onet.pl> napisał(a):

> Witam! Lubię ziemniaki pod każdą postacią, przyrządzam wiele potraw z nich,
> ale mój repertuar już mi się znudził. Chętnie skorzystam z przepisów innych
> smakoszy. Właśnie nabyłam cały worek ziemniaczków.Trzeba je jakoś zużyć.
pzdr.
>
Curry z ciecierzycy i ziemniakow

Moza byc przygotowane ( i wtedy smakuje najlepiej ) dzien wczesniej.
Moze byc podawane z ryzem lub chapati (hinduski chleb )

przygotowanie: 20-30 min
225 g nasion ciecierzycy lub puszka ~440 g (w wodzie lub solance)
3 duze ziemniaki
4 lyzki oleju do smazenia
1 lyzeczka gorczycy (mustard seeds)
1 lyzeczka kminu (cumin)
1/4 lyzeczki asafoetida powder ( nie musi byc)
1 duza cebula obrana i pokrojona w plasterki
3 zabki czosnku
2,5 cm korzenia imbiru
1,5 lyzeczki soli
1 lyzeczka (lub mniej) sproszkowanego chili
3 lyzki mielonej kolendry
2 lyzeczki tumeriku
2 lyzeczki cukru
1 lyzka nasion/ziaren(?) sezamu ( nie musi byc)
400 g puszka pomidorow w sosie wlasnym lub tylez swiezych pokrojonych
1 lyzka soku z cytryny (lub wiecej do smaku)

1. Zamoczyc ciecierzyce na noc. Ugotowac.
Ja zazwyczaj uzywam puszki.
2. Ugotowac ziemniaki (mozna w mundurkach i po ostudzeniu obrac), pokroic w
2,5
cm kostke.
3. W woku/duzym rondlu rozgrzac olej, dodac gorczyce i kmin, po 30 sekundach
gdy zaczna
wyskakiwac dodac asafoetida i po kilku sekundach cebule. Zamieszac smazyc
pod przykryciem
3 min albo az sie lekko zprzybrazowi. Mieszac c ochwile.
4. Zmielic/zetrzec czosnek i imbir ( nie trzzeba imbiru obierac ze skorki).
Do dac te wa skladniki do garnka, miesza.
Po 30 sekundach dodac sol, chili, kolendre, tumerik, cukier i ziarno
sezamowe.
Smazyc mieszjac przez nastepna minute po czym dodac pomidory.
5. Zagotowac i na wolnym ogniu niech pyrka przez nastepnych 5 minut
Dodac nastepnie pkrojone ziemniaki, ugotowana ciecierzyce wraz 300 ml wody.
Dodac sok z cytryny.
Gotowac przez nastepnych 5 min.
6. Przez dluzsze gotowanie mozna to curry zagescic do dowolnej konsystencji.

Smacznego

Iza


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-14 21:43:58

Temat: Re: Kruche ciasto na tarty, inne na ciastka lub mazurki
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



"walkie!" wrote:
>
> Użytkownik Magdalena Bassett napisał:
>
> > Ciasto kruche nie ma prawa wyrastac. Powinno byc plaskie, cienkie i kruche.
> >
> > Dobre nie-slodkie kruche ciasto robi sie tak:
> > 100 gram masla
> > 160 gram maki (1 szklanka)
> > 3 ugotowane na twardo zoltka
> > 1 lyzka kwasnej smietany
> > 1-2 lyzki wody
> Ile Ci z takiej ilosci skladnikow wychodzi tego ciasta?

Wystarczajaco na duza tarte albo na tortownice 24 cm z brzegiem
wyklejonym na 4 cm

> A to Ci technika - ja zawsze lapska pcham i moze rzeczywiscie za duzo
> swojego ciepla mu oddaje. Acha i same zoltka da sie utrzec na taki
> piasek? Czy z jakas domieszka bo ja nie wiem i nie widzialam czegos
> takiego nigdy.


Tak, jest to dziwne, ale jak sie te ugotowane na twardo zoltka rozmiesza
widelcem, ladnie sie rozpadna. Przez sito oczywiscie bedzie latwiej, ale
mi zal tego, co na tym sicie zostaje, wiec drobie widelcem. Mozna tez
uzyc surowych zoltek, ale to ciasto nie bedzie tak kruche, jak z
gotowanymi.

MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-14 22:21:39

Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.
Od: Magdalena Bassett <m...@o...com> szukaj wiadomości tego autora



"walkie!" wrote:

> Ale moze to w tym wyrabianiu tkwi przyczyna - wyrabia je moj monz a on
> lubi sobie wyrabiac nawet i 15 minut.

Wyrabianie kruchego ciasta to tak jak ubijanie smietany, ktora zamienila
sie juz na maslo, czekajac, ze znow smietana z tego wyjdzie. Wogole sie
kruchego nie wyrabia, tylko zaledwie czubkami palcow laczy sie
skladniki. Rowniez nie nalezy walkowac, bo po co, jak mozna forme
wykleic ta, polaczona, kruszonka,. Walkowanie kruchego ciasta rowniez je
utwardza. Caly widz polega na tym, zeby zachowac w ciescie maslo w
drobnych kawalkach, ktore w czasie pieczenia tworzy kruche "listki" z
maki, i w ten sposob ciasto nie jest jak karton, czy kawalek drewna.
MB

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-14 22:38:52

Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.
Od: "Blancanieves" <N...@N...PL> szukaj wiadomości tego autora

Bożenka <b...@s...pw.edu.pl> napisał/a:

> Czosnkowa zapiekanka Bozenki.

Bardzo Ci Bożenko dziękuję!
Przepis brzmi wspaniale.
Jak myślisz, czy w końcowej fazie można dodać trochę tartego sera
żółtego lub pleśniowego typu Rokpol?

Pozdrawiam serdecznie,


--
Blancanieves (Kasia)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-15 07:30:28

Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kot" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:1066154282.15015.247.camel@cosmos...
> On Tue, 2003-10-14 at 19:53, Magdalena Bassett wrote:
>
> > dodajesz smietane czy smietanke? Bo smietana to chyba sie nie zetnie...
> > MB
>
> Zetnie. Wyprobowane na tarcie z porem i brie, wlasnie z kwasna smietana.
> A ta ziemniaczana to cos czuje, ze jutro... ;-)
>
Mi tez sie scina kwasna smietana w tarcie.
Tarte z porem i brie robilam, ale jakas przymdlawa byla. Cos bym tam jeszcze
dodala, moze boczku wedzonego podsmazonego? Zaeksperymentuje nastepnym
razem.

> Kot po omdlalym imamie - najlepszy faserowany baklazan jakiego jadlam w
> zyciu...

Ja to znam jako Zachwyt Imama - zgadzam sie, ze to pyszne...

--
Pozdrawiam,
Ania

www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-15 07:37:42

Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.
Od: "Anna Ladorucka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ti`Ana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:1t1xl9hqjgsd7.dlg@czarodziejka.net...

> Aaaaa! Zupełnie zapomniałam, że miałam się pochwalić jak wyszła!!!
> Walkie, to jest pyszne :D Moi Panowie pochłaniali w tempie ekspresowym.
> Jedynym problemem dal mnie była za mała spoistość zapiekanki na środku
> naczynia. Myślę, że to dlatego, że moja forma jest dość duża.

Swietna rada na to jest by zrobic z tego tarte, jak sugerowala Magda. Ja na
pewno zrobie!
--
Pozdrawiam,
Ania

www.biblioNETka.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-15 07:43:18

Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.
Od: m...@p...onet.pl (Kot) szukaj wiadomości tego autora

On Wed, 2003-10-15 at 09:30, Anna Ladorucka wrote:
> >
> Mi tez sie scina kwasna smietana w tarcie.
> Tarte z porem i brie robilam, ale jakas przymdlawa byla. Cos bym tam jeszcze
> dodala, moze boczku wedzonego podsmazonego? Zaeksperymentuje nastepnym
> razem.

Mdlawa bym jej nie nazwala, lagodna - tak. Trzeba dodac duuuzo soli, a
por ma wystarczajaco duzo smaku jak dla mnie.

--
Kot <m...@p...onet.pl>

--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-15 09:47:09

Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.
Od: "Bożenka" <b...@s...pw.edu.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Blancanieves" <N...@N...PL> napisał w wiadomości
news:bmhtu1>
> Jak myślisz, czy w końcowej fazie można dodać trochę tartego sera
> żółtego lub pleśniowego typu Rokpol?


Sprobowac zawsze mozna, ale ja nie probowalam...

Bozenka z Wilna ;o)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ICQ 81838200 http://bozena.host.sk
www i FAQ grupy: http://kuchenna.host.sk/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-15 18:01:03

Temat: Re: Przeboje ziemniaczane.
Od: "walkie!" <walkie_precz_ze_spamem@wroclaw_tu_cos_do_wywalenia.net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Magdalena Bassett napisał:

Caly widz polega na tym, zeby zachowac w ciescie maslo w
> drobnych kawalkach, ktore w czasie pieczenia tworzy kruche "listki" z
> maki, i w ten sposob ciasto nie jest jak karton, czy kawalek drewna.
> MB

wlasnie - super okreslenie na moje ciasto ;)
kawalek drewna ;)


--
+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony!




+++++++++++++++++++++++++++++++
Justyna - walkie!
http://shanties.art.pl
http://www.banana.szanty.pl/przs/grupa/index.php?act
ion=pokaz&id=25

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 3 . [ 4 ] . 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Przepis na mule lub małże
Sos grzybowy
Czym czuć tanie sery pleśniowe?
Herbata
babeczki z budyniem

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »