Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!news2.icm.edu.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!news.gazeta.pl!www.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Izabela Sowula" <i...@g...SKASUJ.TO.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Curry z ziemniakami przypominam
Date: Tue, 14 Oct 2003 21:38:18 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 59
Message-ID: <bmhqca$9nv$1@inews.gazeta.pl>
References: <7...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 213-48-248-201.cro.cvx.blueyonder.co.uk
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1066167498 9983 172.20.26.240 (14 Oct 2003 21:38:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 14 Oct 2003 21:38:18 +0000 (UTC)
X-User: izabelski
X-Remote-IP: 213-48-248-201.cro.cvx.blueyonder.co.uk
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:176370
Ukryj nagłówki
<m...@W...onet.pl> napisał(a):
> Witam! Lubię ziemniaki pod każdą postacią, przyrządzam wiele potraw z nich,
> ale mój repertuar już mi się znudził. Chętnie skorzystam z przepisów innych
> smakoszy. Właśnie nabyłam cały worek ziemniaczków.Trzeba je jakoś zużyć.
pzdr.
>
Curry z ciecierzycy i ziemniakow
Moza byc przygotowane ( i wtedy smakuje najlepiej ) dzien wczesniej.
Moze byc podawane z ryzem lub chapati (hinduski chleb )
przygotowanie: 20-30 min
225 g nasion ciecierzycy lub puszka ~440 g (w wodzie lub solance)
3 duze ziemniaki
4 lyzki oleju do smazenia
1 lyzeczka gorczycy (mustard seeds)
1 lyzeczka kminu (cumin)
1/4 lyzeczki asafoetida powder ( nie musi byc)
1 duza cebula obrana i pokrojona w plasterki
3 zabki czosnku
2,5 cm korzenia imbiru
1,5 lyzeczki soli
1 lyzeczka (lub mniej) sproszkowanego chili
3 lyzki mielonej kolendry
2 lyzeczki tumeriku
2 lyzeczki cukru
1 lyzka nasion/ziaren(?) sezamu ( nie musi byc)
400 g puszka pomidorow w sosie wlasnym lub tylez swiezych pokrojonych
1 lyzka soku z cytryny (lub wiecej do smaku)
1. Zamoczyc ciecierzyce na noc. Ugotowac.
Ja zazwyczaj uzywam puszki.
2. Ugotowac ziemniaki (mozna w mundurkach i po ostudzeniu obrac), pokroic w
2,5
cm kostke.
3. W woku/duzym rondlu rozgrzac olej, dodac gorczyce i kmin, po 30 sekundach
gdy zaczna
wyskakiwac dodac asafoetida i po kilku sekundach cebule. Zamieszac smazyc
pod przykryciem
3 min albo az sie lekko zprzybrazowi. Mieszac c ochwile.
4. Zmielic/zetrzec czosnek i imbir ( nie trzzeba imbiru obierac ze skorki).
Do dac te wa skladniki do garnka, miesza.
Po 30 sekundach dodac sol, chili, kolendre, tumerik, cukier i ziarno
sezamowe.
Smazyc mieszjac przez nastepna minute po czym dodac pomidory.
5. Zagotowac i na wolnym ogniu niech pyrka przez nastepnych 5 minut
Dodac nastepnie pkrojone ziemniaki, ugotowana ciecierzyce wraz 300 ml wody.
Dodac sok z cytryny.
Gotowac przez nastepnych 5 min.
6. Przez dluzsze gotowanie mozna to curry zagescic do dowolnej konsystencji.
Smacznego
Iza
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|