Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!newsgate.pl
From: j...@w...pl (Joanna Michalska)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Przekładaniec(P) (karmel, karpatka, bita śmietana)
Date: 24 Nov 2003 17:41:45 +0100
Organization: email<>news gateway
Lines: 44
Message-ID: <004101c3b2a9$e7e88ba0$c71db8d5@olrt>
Reply-To: <j...@w...pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1069692105 18991 192.168.240.245 (24 Nov 2003 16:41:45 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 24 Nov 2003 16:41:45 GMT
X-Mailer: Microsoft Outlook CWS, Build 9.0.2416 (9.0.2910.0)
X-Received: from witosa1a18 (213-184-29-199.ols.vectranet.pl [213.184.29.199]) by
thor.w-m.pl (8.11.6/8.11.6) with SMTP id hAOGfEM12062 for
<p...@n...pl>; Mon, 24 Nov 2003 17:41:14 +0100
X-Received: from witosa1a18 (213-184-29-199.ols.vectranet.pl [213.184.29.199]) by
thor.w-m.pl (8.11.6/8.11.6) with SMTP id hAOGfEM12062 for
<p...@n...pl>; Mon, 24 Nov 2003 17:41:14 +0100
X-Received: from witosa1a18 (213-184-29-199.ols.vectranet.pl [213.184.29.199]) by
thor.w-m.pl (8.11.6/8.11.6) with SMTP id hAOGfEM12062 for
<p...@n...pl>; Mon, 24 Nov 2003 17:41:14 +0100
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:180577
Ukryj nagłówki
Witam Wszystkich serdecznie!
Już od dosyć dawna nie podawałam nowego przepisu a dzisiaj muszę się takowym
z Wami podzielić. Otóż zrobiłam takie ciasto , które nazwaliśmy
przekładańcem ale tutaj daję Wam pole do popisu co do innych nazw.
Przekładaniec:
Składniki:
Puszka mleka skondensowanego słodzonego!
Paczka kremu karpatka na kostkę masła i pół litra mleka (najlepiej
Delecty-gotowany)
400 ml śmietany 30%
2 śmietanfixy
kostka masła
0.5 l mleka
7-8 paczek herbatników (najlepiej z Jutrzenki 100g)
cukier puder do smaku
czekolada gorzka
Mleko w puszce gotujemy 3-4 godzin aby uzyskać karmel im ciemniejszy tym
lepszy. Po ugotowaniu czekamy troszkę aby przestygło i otwieramy. Smarujemy
karmelem ułożone w blasze albo na tacy herbatniki i dociskamy je do siebie.
Praktycznie całą zawartość puszki zużywamy na tą warstwę. Przykrywamy to
wszystko kolejną partią herbatników i zabieramy się za przygotowanie kremu
karpatka (zazwyczaj w/g przepisu na opakowaniu, chociaż ja daję mniej mleka
i tylko kostkę masła). Całą ilością kremu smarujemy po herbatnikach i
przykrywamy kolejną warstwą. Ubijamy śmietanę potem dodajemy do niej
śmietanfix i cukru pudru do smaku albo i nie dodajemy wcale, i ubijamy na
sztywno. Smarujemy jako warstwą wierzchnią i posypujemy startą czekoladą
najlepiej gorzką. I tu jest problem bo to ciacho powinno postać ze dwa dni
aby przeszły herbatniki tymi masami ale się fizycznie nie da bo każdy chce
spróbować i jemy np. po paru godzinach. Tak sobie wymyśliłam że w wersji dla
dorosłych można by te herbatniki odrobinę nasączyć kawą z jakimś dobrym
alkoholem, żeby szybciej zmiękło ale tylko odrobinę. Ja zrobiłam to ciasto w
sobotę i na dzisiaj (poniedziałek) jest idealne. Uprzedzam lojalnie, że jest
bardzo ale to bardzo kaloryczne. A w gębie jest niebo. Polecam do
wypróbowania przed świętami.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
|