| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-23 22:18:43
Temat: Re: Przepis na chleb
Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:017c01c29333$031d9240$35841ed9@home68z1dftw81..
.
> Stokrotko :-)
> Ja poprosze o pytlowy zytni
> :-) Barbara
Proszę bardzo, Basiu :). Nie podawałam dalej, bo nie wiedziałam,
czy potrzebne.
Chleb żytni pytlowy
3 dkg drozdzy rozmieszac z ciepla woda lub serwatka, lyzeczka cukru
i maki. Przesiac 1,5 kg maki zytniej, dodac wyrosniete drozdze,
wyrobic i zostawic do rosniecia na 2-3 godziny. Gdy ciasto
wyrosnie, dodac jeszcze 0,5 kg maki zytniej i 1 kg maki pszennej.
Ponadto 5 dkg soli, garsc kminku lub czarnuszki (co kto lubi) i
tyle wody lub serwatki, zeby bylo w sumie 1,5 do 2 litrow.
Ciasto dobrze wyrobic. Formowac bochenki, ukladac na posypanej maka
sciereczce i zostawic do wyrosniecia. Gdy wyrosna, wyłozyc na
blachy posypane maka, skropic delikatnie goraca woda i wstwic do
piekarnika - bochenki kilogramowe na ok. 35 minut. Piec w temp. ok.
150-200 st. C. Po upieczeniu i wyjeciu z piekarnika, posmarowac
woda, a lepiej woda pozostala z gotowania ziemniakow, a beda miec
ladny, apetyczny polysk.
(koniec cytatu)
W tej ksiazeczce znalazlam tez przepis na szynke wielkanocna i
kielbase polska i wiele innych. Ale teraz zmykam spac, bo jutro
musze wstac o 5.00 godz. Reszte podam w poniedzialek.
Pozdrawiam, Stokrotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-25 09:37:27
Temat: Re: Przepis na chleb.. cd.Chleb razowy:
W pol szklance cieplej wody rozmieszac 10 dkg drozdzy z lyzka
cukru i zostawic w cieple do rosniecia. 2,5 szklanki maki razowej
pszennej, 2,5 szklanki maki pszennej np. poznanskiej, i 1/4
szklanki maki kukurydzianej - przesiac, razem wymieszac i dodac:
szklanke mleka, 1/4 szklanki wody, 2 lyzki miodu, lyzke margaryny
lub masla, drozdze, 2 lyzeczki cukru i ew. lyzke kminku. Wyrobic
na gladkie ciasto. Nasmarowac foremki tluszczem. Wylozyc ciasto,
zostawic do rosniecia, a potem, gdy mniej wiecej podwoi objetosc
piec w temp. 220 st. C przez okolo 25 min. Badac patyczkiem czy
upieczone. Jesli chcemy by chleb mial blyszczaca skorke, mozna
ciasto przed pieczeniem posmarowac np. woda z cukrem.
Graham:
2 kg maki pszennej razowej podzielic na pol. Do jednej czesci
dodac 4 dkg rozpuszczonych drozdzy i tyle letniego slodkiego mleka,
by powstalo ciasto. Przykryc je i zostawic w cieple. Gdy rozczyn
podrosnie, wsypac reszte maki, posolic i wyrabiac ciasto drewniana
lyzka. Powinno byc dosc rzadkie. Ew. dolac mleka.
Gdy ciasto bedzie gotowe - przelac je do np. podluznej, keksowej
formy, dobrze natluszczonej maslem lub margaryna i wysypanej maka.
Postawic w cieple na 1 - 1,5 godziny, niech rosnie. W formie nie
moze byc wiecej ciasta, jak do polowy wysokosci, aby mialo w czym
rosnac. Wyrosniete ciasto wstawiamy do goracego piekarnika (ok.
200st. C) na 45 minut. Badamy patyczkiem, czy upieczone. Gdy
chlebek gotowy wyklada sie na druciana siatke, do ostygniecia.
Z goracym trzeba sie obchodzic ostroznie, bo chlebek jest pulchny
i delikatny.
Kto chce, moze sobie formowac male grahamki, ale wtedy trzeba
zrobic gestsze ciasto przez dodatek maki lub zmniejszyc dodatek
mleka.
Zawsze do kazdego ciasta mozna dodac pare lyzek otrab pszennych.
Nie za duzo, bo ciasto bedzie sie kruszyc i sypac. Nie za malo,
bo nie uzyska sie tego doskonalego orzechowego posmaczku.
_ _ _
I to by było na tyle.
Pozdrawiam, Stokrotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |