Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Przepis na chleb
Date: Sat, 23 Nov 2002 23:18:43 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 37
Message-ID: <arouue$at5$1@news.tpi.pl>
References: <3...@o...com> <arlbof$jqk$1@news.tpi.pl>
<arm0jf$8qi$1@news.tpi.pl> <arm9sh$kcb$1@news.tpi.pl>
<017c01c29333$031d9240$35841ed9@home68z1dftw81>
NNTP-Posting-Host: pa83.kozienice.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1038089999 11173 217.97.49.83 (23 Nov 2002 22:19:59 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 23 Nov 2002 22:19:59 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:135782
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:017c01c29333$031d9240$35841ed9@home68z1dftw81..
.
> Stokrotko :-)
> Ja poprosze o pytlowy zytni
> :-) Barbara
Proszę bardzo, Basiu :). Nie podawałam dalej, bo nie wiedziałam,
czy potrzebne.
Chleb żytni pytlowy
3 dkg drozdzy rozmieszac z ciepla woda lub serwatka, lyzeczka cukru
i maki. Przesiac 1,5 kg maki zytniej, dodac wyrosniete drozdze,
wyrobic i zostawic do rosniecia na 2-3 godziny. Gdy ciasto
wyrosnie, dodac jeszcze 0,5 kg maki zytniej i 1 kg maki pszennej.
Ponadto 5 dkg soli, garsc kminku lub czarnuszki (co kto lubi) i
tyle wody lub serwatki, zeby bylo w sumie 1,5 do 2 litrow.
Ciasto dobrze wyrobic. Formowac bochenki, ukladac na posypanej maka
sciereczce i zostawic do wyrosniecia. Gdy wyrosna, wyłozyc na
blachy posypane maka, skropic delikatnie goraca woda i wstwic do
piekarnika - bochenki kilogramowe na ok. 35 minut. Piec w temp. ok.
150-200 st. C. Po upieczeniu i wyjeciu z piekarnika, posmarowac
woda, a lepiej woda pozostala z gotowania ziemniakow, a beda miec
ladny, apetyczny polysk.
(koniec cytatu)
W tej ksiazeczce znalazlam tez przepis na szynke wielkanocna i
kielbase polska i wiele innych. Ale teraz zmykam spac, bo jutro
musze wstac o 5.00 godz. Reszte podam w poniedzialek.
Pozdrawiam, Stokrotka
|