Data: 2002-11-23 22:18:43
Temat: Re: Przepis na chleb
Od: "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Barbara Czaplicka" <b...@i...com.pl> napisał w wiadomości
news:017c01c29333$031d9240$35841ed9@home68z1dftw81..
.
> Stokrotko :-)
> Ja poprosze o pytlowy zytni
> :-) Barbara
Proszę bardzo, Basiu :). Nie podawałam dalej, bo nie wiedziałam,
czy potrzebne.
Chleb żytni pytlowy
3 dkg drozdzy rozmieszac z ciepla woda lub serwatka, lyzeczka cukru
i maki. Przesiac 1,5 kg maki zytniej, dodac wyrosniete drozdze,
wyrobic i zostawic do rosniecia na 2-3 godziny. Gdy ciasto
wyrosnie, dodac jeszcze 0,5 kg maki zytniej i 1 kg maki pszennej.
Ponadto 5 dkg soli, garsc kminku lub czarnuszki (co kto lubi) i
tyle wody lub serwatki, zeby bylo w sumie 1,5 do 2 litrow.
Ciasto dobrze wyrobic. Formowac bochenki, ukladac na posypanej maka
sciereczce i zostawic do wyrosniecia. Gdy wyrosna, wyłozyc na
blachy posypane maka, skropic delikatnie goraca woda i wstwic do
piekarnika - bochenki kilogramowe na ok. 35 minut. Piec w temp. ok.
150-200 st. C. Po upieczeniu i wyjeciu z piekarnika, posmarowac
woda, a lepiej woda pozostala z gotowania ziemniakow, a beda miec
ladny, apetyczny polysk.
(koniec cytatu)
W tej ksiazeczce znalazlam tez przepis na szynke wielkanocna i
kielbase polska i wiele innych. Ale teraz zmykam spac, bo jutro
musze wstac o 5.00 godz. Reszte podam w poniedzialek.
Pozdrawiam, Stokrotka
|