Data: 2002-11-25 09:37:27
Temat: Re: Przepis na chleb.. cd.
Od: "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Chleb razowy:
W pol szklance cieplej wody rozmieszac 10 dkg drozdzy z lyzka
cukru i zostawic w cieple do rosniecia. 2,5 szklanki maki razowej
pszennej, 2,5 szklanki maki pszennej np. poznanskiej, i 1/4
szklanki maki kukurydzianej - przesiac, razem wymieszac i dodac:
szklanke mleka, 1/4 szklanki wody, 2 lyzki miodu, lyzke margaryny
lub masla, drozdze, 2 lyzeczki cukru i ew. lyzke kminku. Wyrobic
na gladkie ciasto. Nasmarowac foremki tluszczem. Wylozyc ciasto,
zostawic do rosniecia, a potem, gdy mniej wiecej podwoi objetosc
piec w temp. 220 st. C przez okolo 25 min. Badac patyczkiem czy
upieczone. Jesli chcemy by chleb mial blyszczaca skorke, mozna
ciasto przed pieczeniem posmarowac np. woda z cukrem.
Graham:
2 kg maki pszennej razowej podzielic na pol. Do jednej czesci
dodac 4 dkg rozpuszczonych drozdzy i tyle letniego slodkiego mleka,
by powstalo ciasto. Przykryc je i zostawic w cieple. Gdy rozczyn
podrosnie, wsypac reszte maki, posolic i wyrabiac ciasto drewniana
lyzka. Powinno byc dosc rzadkie. Ew. dolac mleka.
Gdy ciasto bedzie gotowe - przelac je do np. podluznej, keksowej
formy, dobrze natluszczonej maslem lub margaryna i wysypanej maka.
Postawic w cieple na 1 - 1,5 godziny, niech rosnie. W formie nie
moze byc wiecej ciasta, jak do polowy wysokosci, aby mialo w czym
rosnac. Wyrosniete ciasto wstawiamy do goracego piekarnika (ok.
200st. C) na 45 minut. Badamy patyczkiem, czy upieczone. Gdy
chlebek gotowy wyklada sie na druciana siatke, do ostygniecia.
Z goracym trzeba sie obchodzic ostroznie, bo chlebek jest pulchny
i delikatny.
Kto chce, moze sobie formowac male grahamki, ale wtedy trzeba
zrobic gestsze ciasto przez dodatek maki lub zmniejszyc dodatek
mleka.
Zawsze do kazdego ciasta mozna dodac pare lyzek otrab pszennych.
Nie za duzo, bo ciasto bedzie sie kruszyc i sypac. Nie za malo,
bo nie uzyska sie tego doskonalego orzechowego posmaczku.
_ _ _
I to by było na tyle.
Pozdrawiam, Stokrotka
|