From: "Małgorzata Prożogo" <p...@a...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Pyszne danie rybne - dlugie, ale smaczne
Date: Mon, 16 Oct 2000 15:51:46 +0200
Lines: 48
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
NNTP-Posting-Host: 10.16.5.4
X-Original-NNTP-Posting-Host: 10.16.5.4
Message-ID: <39eb0890$1@news.astercity.net>
X-Trace: 16 Oct 2000 15:54:24 +0100, 10.16.5.4
XPident: Unknown
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news.astercity.net!10.16.5.4
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:35543
Ukryj nagłówki
Witam wszystkich
Kolejny raz chce sie z Wami podzilic swoimi wyczynami kuchennymi i podac
przepis na "Sole pod beszmalem". Taka nazwa chyba najlepiej opisuje to
danie.
Danie sklada sie z:
-ok. 1 kg filetow soli (ja kupilam mrozone)
-losoś wedzony (ilosc zalezy od upodoban :))
-koperku
-sosu beszmelowego, ale nie takiego zwyklego, tylko takiego troche greckiego
(moja mama przywiozla z wycieczki z Grecji ksiazke kucharska po polsku i tam
jest wlasnie przepis na taki sos)
Skladniki potrzebne do przygotowania sosu to:
- 3 lyzki masla
- 3 kopiaste lyzki maki
- 0.75 l mleka
- 30 dkg sera (najlepiej typu mozarella)
- skorka otarta z jednej cytryny
- 3 jajka
Trzeba zaczac od przygotowania sosu.
- Zroic zasmazke z masla i maki, taka zeby nie byla rumiana
- Dodac do tego mleko i zagotowac
- dodac startego sera i caly czas mieszac, zeby nie przywarlo do garnka
- dodac skorke i posolic
Jak juz bedzie gladki (jak ser sie roztopi) zdjac z ognia.
W miseczce rozmieszac jajka
Wlawa powoli jajka do sosu caly czas mieszajc.
I juz gotowe
Teraz mozna sie zajac ryba.
- sole oskrobac i umyc, ulozyc w naczyniu do pieczenia i piec ok. 15 minut w
temp 180st.
- Odlac nadniar sosu
- przykryc plastrami wedzonego lososia (pomiedzy obie ryby mozna polozyc
koperek)
- polac to wszystko beszamele i wstaeic do piekarnika na ok. 40 minut w
temp. 180 st. az bedzie rumiane i smakoite.
To chyba wszystko. Mozna podawac samo lub z ziemniakami, albo z czyms innym.
Mi osobiscie bardzo smakowalo, ale musze przyznac, ze nie jest to danie dla
osob, ktore chca schodnac.
Smacznego,
Pozdrawiam
Gosia
|