Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Als <1...@1...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Pytań dwa o kuchnie zagramaniczne.
Date: Tue, 22 Aug 2006 14:14:27 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 27
Message-ID: <1xmb9n2wsmhlc$.1a40yb68fvx5y$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: bxs16.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1156249032 14850 83.30.12.16 (22 Aug 2006 12:17:12 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 22 Aug 2006 12:17:12 +0000 (UTC)
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:276056
Ukryj nagłówki
Witam wszystkich e-smakoszy :-)
mam dwa pytania związane z moimi podróżami tegorocznymi. Pierwsza to byl
wyjazd do Warszawy i w jej ramach była wizyta w restauracji włoskiej (lub
śródziemnomorskiej, bo potrawy były z tego rejonu). Jadłem tam coś bardzo
dobrego i prostego w przygotowaniu - pieczywko solone maczane w "czymś". To
coś to oliwa i jeszcze coś koloru prawie czarnego i kwaskowate w smaku.
Wydawało mi się, że to ocet balsamiczny. Próbowałem w domu zrobić coś
takiego, ale:
- pieczywko (bagietka) nie bardzo pasowało
- oliwa+ocet jakieś takie gorzkawe było
Czy ktoś mógłby mnie uświadomić, co zrobiłem źle i co zrobić, żeby było
lepiej (tzn. żeby było dobre)?
Drugie pytanie wiąże się z pobytem w Seulu. Jadłem tam m.in. kimchi i
marynowaną białą rzepę. Kimchi robię i jestem zadowolony, co do rzepy...
Czy ktoś ma sposób na usunięcie tego zapachu, który się wydziela w trakcie
marynowania? Zalewę robię z wody, octu, sosu sojowego, cukru, dodaję też
imbir. Smak jest ok, ale zapach niestety jest bardzo nie trendy i chciałbym
się go pozbyć...
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
--
Pozdrawiam, Als (w mailu nie mam żadnej jedynki)
[Humor zeszytów] Skrzetuskiemu na myśl o Helenie posiwiała broda.
|