From: "Zolza" <z...@a...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Quiche z kurkami
Date: Mon, 24 Jul 2000 01:26:05 +0200
Lines: 32
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.1
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
NNTP-Posting-Host: 10.20.83.3
X-Original-NNTP-Posting-Host: 10.20.83.3
Message-ID: <397b7e9f$1@news.astercity.net>
X-Trace: 24 Jul 2000 01:24:15 +0100, 10.20.83.3
XPident: Adenedhel
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!rzeszow.rmf.pl!orion
.cst.tpsa.pl!news.task.gda.pl!news.ipartners.pl!news.astercity.net!10.20.83.3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:31666
Ukryj nagłówki
Ponieważ widziałam, że kilka osób szukało pomysłu na kurki, oto moja
koncepcja zagospodarowania tych grzybków. Była już sprawdzana parokrotnie i
wszystkim się podobała.
Ciasto: 20 deko masła, 1 jajko, 30 deko mąki, troszkę soli. Ciasto
zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki. Rozwałkować i wyłozyć nim formę
do quiche, uformować boczki na wysokość całej blaszki.
Dno warto nakłuć widelcem, żeby się nie robiły bąble w trakcie pieczenia.
Nadzienie:
Około pół kilo starannie wypłukanych kurek, może być więcej. Większe pokroić
w kawałki, małe zostawić w całości.
3 cebule. Ząbek albo 2 czosnku. Rozmaryn, pieprz.
15 deko sera gouda albo podobnego, startego na drobnej tarce..
Cebule siekamy, smażymy na oleju na złocisto, dokładamy grzyby i smażymy
jakieś 2 minuty. Dodajemy czosnek, resztę przypraw i połowę startego sera.
Wykładamy na ciasto.
Robimy sos:
100 ml śmietany + 100 ml mleka + 4 jajka + pieprz, sól, gałka muszkatołowa -
to wszystko starannie mieszamy widelcem w misce lub ubijamy trzepaczką.
Zalewamy sosem nadzienie quicha, posypujemy resztą sera.
Pieczemy do zrumienienia w piecyku nagrzanym do 200 C.
Do nadzienia można także dodać podsmażony, drobno pokrojony wędzony boczek -
doskonale się komponuje z kurkami.
Pozdrawiam
--
Magdalena W.
================
"I think, therefore I'm single"
|