Data: 2002-11-24 07:01:52
Temat: RE: Kuchnia japońska w Europie.
Od: "W. Stempniewicz" <w...@t...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
Masz racje - ale pomysl: czy niemoznosc stworzenia "prawdziwie" japonskich
potraw tu, w Europie wyklucza mozliwosc proby ich przygotowania?
Eksperymentow kuchennych? Bo np: czy probowales ugotowac bigos, majac do
dyspozycji tylko wedliny niemieckie? Mozesz domysliec sie, co z tego
wyjdzie... Dlatego bede podawac dalej odcinki o kuchni japonskiej - moze sie
ktos tym zainteresuje? Bo kilka maili juz dostalem - i wiem, ze ludzie te
moje wypociny czytaja;-)))
A co do tempury - tu sie pomyliles: to potrawa stosunkowo nowa w kuchni
japonskiej, tak jak wszystkie inne potrawy miesne. Tradycja kuchni
japonskiej, to nie mieso - to produkty morza. Tempura dostala sie do Japonii
dzieki marynarzom portugalskim - bo i slowo "tempura" pochodzi z
portugalskiego
Wojtek
|