Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Małgorzata Leszczyńska" <g...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re:
Date: Tue, 26 Jul 2005 09:09:06 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 38
Message-ID: <dc4uji$aia$1@inews.gazeta.pl>
References: <dbsppf$6ub$1@inews.gazeta.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<dbsr39$9ml$1@inews.gazeta.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<dbsv2m$ke5$1@inews.gazeta.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<c4n4y5pg4nbq$.dlg@mikrosoft.kom>
NNTP-Posting-Host: mail.zchpolice.com
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1122368946 10826 172.20.26.235 (26 Jul 2005 09:09:06 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 26 Jul 2005 09:09:06 +0000 (UTC)
X-User: goskaa.l
X-Forwarded-For: 172.20.6.64
X-Remote-IP: mail.zchpolice.com
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:244350
Ukryj nagłówki
Laik <e...@m...pl.wywal.to> napisał(a):
> > To dlaczego tak nie napisać?
>
> bo tamten zwrot jest bardziej ekspresyjny...?
> bo tak piszacemu "w duszy gra"?
> czepialstwo, panie, i tyle.
Może Twoim zdaniem. Mnie to po prostu razi. Nie lubię nawet słowa "fajne", bo
w polszczyźnie jest tak wiele przymiotników, że mozna pokazać z pełną
ekspresją swoje wrażenia.
> Farfalle cukinowo- pomidorowe
> Opakowanie Farfalle
> pol litra slodkiej smietanki
> srednia cukinia
> 4- 5 pomidorow
> kilka zabkow czosnku
> spora garsc swierzej bazylii
Nie tylko wulgaryzmy, ale i błędy ortograficzne (brr...). Wybaczyć mogę tylko
literówki, bo samej mi się zdarzają (pomimo kontrolowania - piszę b. szybko).
> odrobina starkowanego sera do posypania
A dlaczego nie UTARTEGO lub startego? Tarka to sprzęt kuchenny. A czynność na
niej wykonywana to TARCIE (nie ucieranie, bo uciera się np. masło z cukrem w
donicy - makutrze). (S)Tarkowanie to jakaś nowomowa.
A poza tym przepis wyląda całkiem smacznie.
> pozdrowienia dla wszystkich nieortodoksyjnych i otwartych na nowe smaki...
> pozdrowienia rowniez dla fundamentalistow kuchennych.
> ;-)
Pozdrowienia pro autore
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|