Data: 2005-06-05 06:59:49
Temat: Re: 10 białek!
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> ...
> Proszę poradźcie co mogę zrobić z 10 białek. ...
A może PIEGUSKA. Co prawda jest w nim tylko 1/2 szklanki białek, ale możesz
zrobić z podwójnej porcji - znika bardzo szybko, bo jest lekki i pyszny.
Ciasto:
1/2 szklanki białek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki maku
Krem:
1,5 szklanki mleka
1 kostka masła
1/2 szklanki cukru
budyń śmietankowy lub waniliowy
brzoskwinia lub inne owoce
Ciasto :
ubić białka, dodać cukier, ubijać dalej, wsypać mąkę i na końcu mak.
Delikatnie wymieszać.
Piec na blasze wyłożonej pergaminem i wysmarowanej masłem w temperaturze 180
stopni około 15-20 minut.
Po wyjęciu posypujemy cukrem, przykrywamy wilgotną ściereczką i odwracamy do
góry.
Zdejmujemy blaszkę, a papier spryskujemy wodą (rozpylacz) i usuwamy.
Zwijamy roladę ze ściereczką.
Pozostawiamy do przestygnięcia.
Rozwijamy delikatnie i jeszcze raz, przed nałożeniem masy zwijamy już bez
ściereczki w rulon.
Krem :
Ugotować budyń w 1,5 szkl. mleka, osłodzić podaną ilością cukru, wystudzić.
Do utartego masła dodawać stopniowo budyń.
Na końcu połączyć masę z brzoskwiniami pokrojonymi w paseczki.
Roladę posmarować kremem i zwinąć w rulon.
Pozdrawiam serdecznie.
Barbara.
|