« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2013-02-20 03:36:28
Temat: Re: 18-tka... ;)Anai <Anai@na_gazecie.pl> Wrote in message:
> W dniu 28.12.2012 22:06, Ikselka pisze:
>
>> Niedawno nakarmiłam 30 "żartych" (bo młodych i zdrowych, więc nie dziwota)
>> gości młodszej córki bograczem - ale takim prawdziwym, zrobionym z 4 i pół
>> kila porządnej wołowiny (pręga i rostbef), a nie jakimś chudym i cienkim
>> erzacem "z kostki".
>> Z siekanemi kluskami w niem ugotowanemi, ze słuszną porcją zawartego w niem
>> mięsiwa i papryki - bogracz szedł jak burza ;-)
>
> Sama bym takiego zjadła, boję się jednak, że
> t a d z i s i e j s z a m ł o d z i e ż
> nie doceni mego trudu i wysiłku, kwestie finansowe już w ogóle pomijam :D
>
> --
> Pozdrówki
> Anai (wczoraj o 22:15 moja córuś oficjalnie przestała być dzieckiem ;))
>
> ***** MóJ SŁitAśNy TofFanY BloGasEk *****
> http://kuchniaanai.blogspot.com/
> "...dla mnie dobroczyńcy zwierząt są jak jacyś chrześcijanie. Wszyscy
> tak radośni i pełni dobrych intencji, aż po pewnym czasie człowieka
> korci, żeby pójść w świat i odrobinę sobie pogwałcić i poplądrować. Albo
> kopnąć kota..." J.M. Coetzee Hańba
>
--
Marsjasz
----Android NewsGroup Reader----
http://www.piaohong.tk/newsgroup
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2013-02-20 17:07:47
Temat: Re: 18-tka... ;)W dniu 2012-12-28 00:05, Anai pisze:
> Potrzebuję pomysł na szybką, mało skomplikowaną acz efektowną zupę na
> 18-tkę. Z resztą menu sobie jakoś poradzę, bo młodzież mało wymagająca,
> parę sałatek, tort, jakieś mini-kanapki i pizza, tylko zupa stanowi dla
> mnie problem...
>
> Kiedyś podawało się jakieś flaczki, rosoły z bóg-wi-czym, ale mało
> prawdopodobne, żeby dzisiejsza młodzież doceniła, że spędziłam pół nocy
> na lepieniu jakichś tam kołdunów czy czegoś innego w tym stylu ;)
>
> Jedyne co mi na ten moment przychodzi do głowy, to albo jakaś cebulowa z
> grzankami ew. serem, albo zupa zbójnicka z kulkami z mięsa mielonego
> http://www.wielkiezarcie.com/recipe33946.html.
>
> jakie inne pomysły? ;)
Ja zaproponuję zupę cebulową krem, nie znam jeszcze nikogo komu by nie
smakowała. Robi się ją błyskawicznie.
Przykład: http://www.smaczny.pl/przepis,zupa_cebulowa_krem_z_g
rzankami
--
Pozdrawiam
Artustas
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2013-02-20 17:13:13
Temat: Re: 18-tka... ;)
> Ja zaproponuję zupę cebulową krem, nie znam jeszcze nikogo komu by nie
> smakowała. Robi się ją błyskawicznie.
> Przykład: http://www.smaczny.pl/przepis,zupa_cebulowa_krem_z_g
rzankami
>
A zapomniałem dodać, ja czasami dodatkowo jeszcze zabielam i zagęszczam,
śmietaną lub mlekiem z mąką, ale to już kwestia gustu, czasami mi się
nie chce i też smakuje.
Grzanki do niej są najsmaczniejsze ze zwykłego chleba (kosteczki)
usmażone na patelni na oleju, z pieczywa tostowego nie są tak smaczne i
chrupiące, poza tym zaraz po dodaniu do zupy błyskawicznie rozmiękają.
--
Pozdrawiam
Artustas
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2013-02-21 12:24:48
Temat: Re: 18-tka... ;)Użytkownik "artustas" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:kg3075$n4a$...@n...news.atman.pl...
>
>
>> Ja zaproponuję zupę cebulową krem, nie znam jeszcze nikogo komu by nie
>> smakowała. Robi się ją błyskawicznie.
>> Przykład: http://www.smaczny.pl/przepis,zupa_cebulowa_krem_z_g
rzankami
>>
>
>A zapomniałem dodać, ja czasami dodatkowo jeszcze zabielam i zagęszczam,
>śmietaną lub mlekiem z mąką, ale to już kwestia gustu, czasami mi się nie
>chce i też smakuje.
>Grzanki do niej są najsmaczniejsze ze zwykłego chleba (kosteczki) usmażone
>na patelni na oleju, z pieczywa tostowego nie są tak smaczne i chrupiące,
>poza tym zaraz po dodaniu do zupy błyskawicznie rozmiękają.
>
Jako fan zupy cebulowej sugeruję przetarcie cebuli poprzez metalowe sito
zamiast blendowania, szklankę białego wina i wybrać jako żółty ser parmezan
(od biedy Dziunas). Osobiście nie używam też mąki, przetartą cebulę można
doprowadzić do praktycznie każdej pożądanej gęstości bez niej.
pzdr
olo
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |