Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Golo <k...@t...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: 2 dorsze - jak?
Date: Sat, 18 Feb 2006 15:42:31 +0100
Organization: home
Lines: 31
Message-ID: <op.s46a45kpribdzh@krzys>
References: <dt4jge$ak1$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: hsiproxy.astra-net.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; delsp=yes; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1140273854 21813 213.169.107.81 (18 Feb 2006 14:44:14 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 18 Feb 2006 14:44:14 +0000 (UTC)
X-User: kwil
User-Agent: Opera M2/8.50 (Win32, build 7700)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:260631
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 17 Feb 2006 14:36:14 +0100, Jagna <b...@W...gazeta.pl>
napisał:
> Witam!
> Mam 2 całe sprawione dorsze i nie wiem jak sie do nich zabrać, a nie chcę
> robić poprostu smażonych.
Dorsze pewnie juz zjedzone, ale co mi tam wrzucę przepis.
Naczynie winno być dość wysokie i pojemne. Dorsza kroimy w plastry.
Szykujemy sporo cebuli pokrojonej tez w plastry. No i słoninka , też
sporawo.
Tylko skąd ta sloninę wziąść? w sklepach ostatnio bywa slonia nieco
grubsza od
kartonu na buty:)))
Ziemniaki obrać umyć pokroić w plastry.Wyłożyć dno garnka plasterkiami
słoniny.
Na słoninie ulożyć warstwę ziemniaków, na ziemniaki warstwę cebulki a na
cebulę warstwę dorsza. Posolić, popieprzyć, dodać ziół dowolnych a
ulubionych.
Na dorsza kładziemy znowu ziemniaki, cebulę, dorsza, można tez cieniutko
sloniny.
Pieprzymy , solimy i tak układamy warstwy aż do konca dorsza albo
zapełnienia gara.
Na sam wierzch winna też pójść słonina
należy pamietac o obłożeniu scianek garnka cienkimi plasterkami słoniny.
Calość wstawiamy do piekarnika i zapiekamy pod przykryciem wedle uznania.
Zapieczona w ten spopsob ryba pachnie aromatycznie i wydziela wspanialy sos
i wogóle jest bardzo mniam...:)
G
|