From: "MONI|<A" <moni|<...@p...wp.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
References: <et3i1a$9tg$1@nemesis.news.tpi.pl>
Subject: Re: 34-urodziny
Date: Mon, 12 Mar 2007 20:04:48 +0100
Lines: 33
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1807
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1807
NNTP-Posting-Host: 213.158.196.65
Message-ID: <4...@n...home.net.pl>
X-Trace: news.home.net.pl 1173726230 213.158.196.65 (12 Mar 2007 20:03:50 +0100)
Organization: home.pl news server
X-Authenticated-User: KOPLAN
Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.home.net.pl!not-for-mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:292893
Ukryj nagłówki
> Witam,
> Mam prosbe co polecilybyscie zrobic na urodzinowe dwa obiady? Chodzi mi
> przede wszystkim zeby to nie bylo jakies zwykle dania. Myslalam o kremie
> brokulowym, ale co na drugie danie, nie mam zielonego pojecia? Prosze o
> pomoc, najlepiej jakbym mogla to zrobic w piatek i tylko w sobote i
> niedziele odgrzac.
>
Ja czasami robię takie roladki z piersi kurczaka/indyka z nadzieniem
pietruszkowo-orzechowym.
Ten przepis to z jakiejś babskiej gazety, nie pamiętam dokładnie co to było.
Trzeba rozbić tłuczkiem pierś kurczaka natrzeć solą i pieprzem.
Natkę pietruszki, orzechy włoskie, czosnek granulowany, oliwę, sól, pieprz -
wszystko razem zmiksować na gładką masę. Nie podam dokładnych proporcji bo
zawsze to robię tak na oko. Masa po zmiksowaniu jest bardzo zielona, a jeśli
chodzi o przyprawy to wg własnego uznania.
Tą masę rozmarować na jednej stronie piersi kurczaka zwinąć w roladkę, spiąć
wykałaczką.
Roladki podsmażyć na złoty kolor na oliwie. Do tego przygotować ciemny sos.
Smacznego
Monika
|