Data: 2002-02-11 09:09:33
Temat: Re: Ajerkoniak(pytanie)
Od: AgataW <a...@g...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Eva" <e...@w...pl> wrote:
>A może byś udostępnił mi wasz przepis na to cudeńko?Moja córka wkrótce
>obchodzi 8urodziny i chce ciotki poczęstować czymś takim..
1. Najpierw wychwalany Ajerkoniak Kaliope...(hehehe albo
Ramzesa hehehe...OT)
"Z 8 żółtek i ok 20 - 25 dkg cukru pudru i cukru waniliowego z
prawdziwą >wanilią (robiłam "na oko" i dlatego to około)
zrobiłam kogel-mogel, >następnie dalej kręcąc kogel-mogel i dodałam
mleko skondensowane (tak około >szklankę), następnie dodałam 0,7
litra wódki (ja nie lubię bardzo mocnych >likierów, jak ktoś
woli mocniejsze to trzeba dodać spirytus) i gotowe. >Odlałam
buteleczkę ajerkoniaku, a z resztą postanowiła coś porobić,
zrobiłam >bardzo mocny napar kawowy (lavazza) ok. pół szklanki,
wydawało mi się >jeszcze mało mocne i dodałam dwie łyżeczki kawy
rozpuszczalnej espresso, >wlałam do ajerkoniaczku, chwilkę ubiłam
i gotowy pyszny likier jajeczno - >kawowy;-)))"
2. Potem dla rozeznania Makłowicz
"..ajerkoniak robił nie tak dawno pan Makłowicz. podam Wam
wersję bezalkoholową bo zagapiłam się i wszystko zapisałam z
wyjątkiem spirytusu. Jakiegoś miłego pana proszę o uzupełnienie :
Ugotować 400ml mleka ze śmietanką tortową ( 100ml) i
wyłuskanymi kropeczkami z laski wanilii - wystudzić. Utrzeć 6 żółtek z
300g. cukru pudru. Wlać wystudzone mleko i mieszać. Teraz dodać
duzy kielich brandy ( koniaku) i spirytus. Ubijac cały czas tak
aby podostawało się powietrze...."
3 A na koniec Joli rodzina
"A to przepis na ajerkoniak mojej tesciowej: 1/4 l spirytusu, 3
zoltka, cukier waniliowy, 3/4 szklanki cukru, 1-1,5 szklanki
schlodzonego mleka
zoltka + cukier waniliowy + cukier dokladnie zmiksowac( do
rozpuszczenia cukru),dodać 1 lub 1,5 szklanki mleka
schłodzonego-dalej miksowac,nastepnie dolewac stopniowo, powoli do zoltek
spirit :))))"
|