Data: 2002-08-26 14:51:35
Temat: Re: Alkohol w potrawach
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
>>Ze wzgledow zdrowotnych (epilepsja) nie moge spozywac alkoholu - nawet w
>>najmniejszych ilosciach.
>>
>>Niemniej jednak zastanawiam sie czy nie dla mnie tez spozywanie potraw
>>zawierajacych alkohol. Stad moje pytanie - czy po zagotowaniu alkohol
>
> nadal
>
>>zawiera "procenty"? Czy mozna zalozyc ze nie ma takiego niebezpieczenstwa?
>
>
> Po zagotowaniu czesc etanolu z pewnoscia wyparuje, ale cos tam z pewnoscia
> zostanie - po to go do potrawy wlasnie sie dodaje.
tak. Dla bezpieczeństwa bierz zamiast wina sok winogronowy, czerwony lub
biały, jak przypada. Calvadosu nie zastąpisz, rum to aromaty. W sumie
da się bezalkoholowo.
Waldek
|