Data: 2003-10-27 11:00:49
Temat: Re: Aminokwasy - w czym ?
Od: "Marcin 'Cooler' Kulinski" <m...@g...WYTNIJ.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Krystyna*Opty* <k...@p...onet.pl> napisał(a):
> > Białko soi nie jest marne - wręcz przeciwnie.
>
> Nie jest lepsze od białka żółtek, zarówno pod względem przyswajalności (soja
> musi być gotowana, bo na surowo przewód pokarmowy nie da rady jej strawić),
Krysiu, nie krec. Bialka soi zawarte w ekstrudowanych produktach sojowych (a
takie podalem w odpowiedzi) maja bardzo dobra przyswajalnosc, o czym swiadczy
identyczny wskaznik PDCAAS, jak w przypadku bialek jaja kurzego (1.0). PDCAAS
bierze pod uwage zarowno potrzeby ludzkiego organizmu zwiazane z proporcjami
poszczegolnych aminokwasow, jak i strawnosc i przyswajalnosc bialka z danego
produktu spozywczego. Tak wiec pod tym wzgledem _nie_ma_roznic_ miedzy jajami
(o samych zoltkach nawet nie wspominajac) i soja.
> jak i pod względem zawartych składników odżywczych - soja przy żółtkach
> zwyczajnie wysiada i nic na to nie poradzisz.
Spojrz jeszcze raz na pytanie otwierajace watek. Co ma do niego zawartosc
innych skladnikow odzywczych?
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|