Data: 2003-10-27 14:53:32
Temat: Re: Aminokwasy - w czym ?
Od: "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kulinski" <m...@g...WYTNIJ.pl> napisał w
wiadomości news:bnitt0$6v7$1@inews.gazeta.pl...
> Krystyna*Opty* <k...@p...onet.pl> napisał(a):
>
> > > Białko soi nie jest marne - wręcz przeciwnie.
Hm... wrzuciłam w wyszukiwarkę hasło: soja i między innymi wyskoczyła
ta: http://republika.pl/rolart/rolart2.html
co daje do myślenia... : )
Ale z pewnością warto znać "wyjątkowość" soi:
http://www.alergia-pokarmowa.med.pl/dla_lekarzy/aler
p_straczkowe.shtml
> > Nie jest lepsze od białka żółtek, zarówno pod względem przyswajalności
(soja
> > musi być gotowana, bo na surowo przewód pokarmowy nie da rady jej
strawić),
>
> Krysiu, nie krec. Bialka soi zawarte w ekstrudowanych produktach sojowych
1. Co to znaczy "ekstrudowanych" produktach sojowych?
2. Żółtek jaj nie trzeba ekstrudować (cokolwiek to znaczy), żeby człowiek
dostał co trzeba w łatwostrawnym żółtku bez jakiegokolwiek przetwarzania, co
przemawia jednoznacznie na korzyść białek z żółtek.
(a
> takie podalem w odpowiedzi) maja bardzo dobra przyswajalnosc, o czym
swiadczy
> identyczny wskaznik PDCAAS, jak w przypadku bialek jaja kurzego (1.0).
PDCAAS
> bierze pod uwage zarowno potrzeby ludzkiego organizmu zwiazane z
proporcjami
> poszczegolnych aminokwasow, jak i strawnosc i przyswajalnosc bialka z
danego
> produktu spozywczego. Tak wiec pod tym wzgledem _nie_ma_roznic_ miedzy
jajami
> (o samych zoltkach nawet nie wspominajac) i soja.
> > jak i pod względem zawartych składników odżywczych - soja przy żółtkach
> > zwyczajnie wysiada i nic na to nie poradzisz.
>
> Spojrz jeszcze raz na pytanie otwierajace watek. Co ma do niego zawartosc
> innych skladnikow odzywczych?
No jasne, że nie ma... ;)
Gdyby ktoś zapytał gdzie jest nawięcej żelaza? Nie da się ukryć że szpinak
przy gwoździach wysiada... ;>
Pozdrawiam
pana profesora : )
Krystyna
|