Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Krystyna*Opty*" <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.misc.dieta
Subject: Re: Aminokwasy - w czym ?
Date: Mon, 27 Oct 2003 15:53:32 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 54
Sender: k...@p...onet.pl@l2434.biaman.pl
Message-ID: <bnjbhd$jko$1@news.onet.pl>
References: <bn89nl$nve$1@atlantis.news.tpi.pl> <bn8b7f$1ec$1@inews.gazeta.pl>
<bniqoh$hnm$1@news.onet.pl> <bnire2$qqe$1@inews.gazeta.pl>
<bnis8o$psb$1@news.onet.pl> <bnitt0$6v7$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: l2434.biaman.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1067266413 20120 212.33.82.34 (27 Oct 2003 14:53:33 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 27 Oct 2003 14:53:33 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.misc.dieta:24965
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Marcin 'Cooler' Kulinski" <m...@g...WYTNIJ.pl> napisał w
wiadomości news:bnitt0$6v7$1@inews.gazeta.pl...
> Krystyna*Opty* <k...@p...onet.pl> napisał(a):
>
> > > Białko soi nie jest marne - wręcz przeciwnie.
Hm... wrzuciłam w wyszukiwarkę hasło: soja i między innymi wyskoczyła
ta: http://republika.pl/rolart/rolart2.html
co daje do myślenia... : )
Ale z pewnością warto znać "wyjątkowość" soi:
http://www.alergia-pokarmowa.med.pl/dla_lekarzy/aler
p_straczkowe.shtml
> > Nie jest lepsze od białka żółtek, zarówno pod względem przyswajalności
(soja
> > musi być gotowana, bo na surowo przewód pokarmowy nie da rady jej
strawić),
>
> Krysiu, nie krec. Bialka soi zawarte w ekstrudowanych produktach sojowych
1. Co to znaczy "ekstrudowanych" produktach sojowych?
2. Żółtek jaj nie trzeba ekstrudować (cokolwiek to znaczy), żeby człowiek
dostał co trzeba w łatwostrawnym żółtku bez jakiegokolwiek przetwarzania, co
przemawia jednoznacznie na korzyść białek z żółtek.
(a
> takie podalem w odpowiedzi) maja bardzo dobra przyswajalnosc, o czym
swiadczy
> identyczny wskaznik PDCAAS, jak w przypadku bialek jaja kurzego (1.0).
PDCAAS
> bierze pod uwage zarowno potrzeby ludzkiego organizmu zwiazane z
proporcjami
> poszczegolnych aminokwasow, jak i strawnosc i przyswajalnosc bialka z
danego
> produktu spozywczego. Tak wiec pod tym wzgledem _nie_ma_roznic_ miedzy
jajami
> (o samych zoltkach nawet nie wspominajac) i soja.
> > jak i pod względem zawartych składników odżywczych - soja przy żółtkach
> > zwyczajnie wysiada i nic na to nie poradzisz.
>
> Spojrz jeszcze raz na pytanie otwierajace watek. Co ma do niego zawartosc
> innych skladnikow odzywczych?
No jasne, że nie ma... ;)
Gdyby ktoś zapytał gdzie jest nawięcej żelaza? Nie da się ukryć że szpinak
przy gwoździach wysiada... ;>
Pozdrawiam
pana profesora : )
Krystyna
|