Data: 2004-02-09 17:49:44
Temat: Re: Angielskie śniadanie
Od: w...@o...pl
Pokaż wszystkie nagłówki
> jakie sledzie smazone?
>fried kippers. Mogą być także inaczej przyrządzone, a także podane inne gatunki ryb
--
w zależności m.in. od zamożności domu.
poza tym owsianka jest se Szkocji rodem,
Nie bądź naiwna. Owies uprawiany jest w Europie od 2000 lat o od tylu też pewnie
znana wszędzie owsianka. Dawniej jadana w Anglii powszechnie, obecnie na
śniadanie zastąpiona przez rozmaite inne "cereals" np. Kellog's Corn Flakes. Jednak
myślę, że owsianka jest bardziej charakterystyczna dla "prawdziwego angielskiego
śniadania" niż płatki kukurydziane.
Dość interesująca strona o tradycyjnych i współczesnych "angielskich śniadaniach":
<http://www.stratsplace.com/rogov/kippers_to_cappuci
no.html>
> kedgerree z Indii ;
A skąd Ci się tu wzięło kedgerree? Nikt wcześniej o tym nie pisał. Ponadto, wpływy
indyjskie są jedną z cech charakterystycznych cech kuchni angielskiej, więc indyjskie
pochodzenie jakiejś potrawy nie wyklucza, że zarazem jest ona typowo angielska.
> p.s. pmodory sa smazone jednak
Mogą być "fried" mogą być też "grilled". Te które ja jadałem były najwyraźniej z
opiekacza.
Władysław
PS. Wydawało mi się, że już na ten list Krysi odpowiedziałem, ale moja odpowiedź
niepokazała się na liście. Przepraszam więc, jeżeli to druga odpowiedź.
W.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|