Data: 2006-08-30 08:13:53
Temat: Re: Aronia
Od: Beata Mateuszczyk <b...@p...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Gosia Plitmik wrote:
> O, Beata, plizzz, podaj mi przepis. Mam całe mnóstwo aronii za płotem.
> Sasiad kiedys planował załozyc plantacje , a teraz się wszystko marnuje;-(
Grzech, zeby się zmarnowało, więc podaję. Oryginalny przpis, na którym
się wzorowałam pochodzi z pl.rec.kuchnia. Oto on:
"
200 liści wiśniowych, wiaderko po kilogramowym serze aronii, 2,5l wody
niskomineralizowanej
To wszystko gotować na małym ogniu pół godziny, odcedzić, dodać 1 kg
cukru, zagotować. Dodać 3 łyżki kwasku cytrynowego. Przez noc ostudzić.
Dolać pół litra spirytusu. Przelać do butelek.
"
Najlepsza jest na samogonie. Z braku takiegiego można zmieszać spirytus
z wódką, pół na pół. Wg mnie spirytus jest za mocny do nalewek. A wody
używam zwykłej.
Ta nalewka ma piękny kolor i co najważniejsze nie jest przesadnie słodka.
Pozdrawiam
Bea
|