Data: 2010-08-31 19:04:40
Temat: Re: Automat do pieczenia chleba ...
Od: Qrczak <q...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia 2010-08-30 22:03, niebożę Artur Lew wylazło do ludzi i marudzi:
> W dniu 2010-08-30 20:33, Qrczak pisze:
>> A to aż taki wielki sekret jest, że nie można wrzucić na grupę?
> Ano fakt ;)
> Prosze wiec:
Dziękuję więc.
> Chleb z pokrzywą (autor nieznany)
> 1 kg maka przenna
> 10 dkg platki owsiane
> 20 dkg otreby przenne
> 5 lyzek siemie lniane
> 1 op kminek mielony
> 1 op slonecznik
> 1 op pestki z dyni
> 10 dkg drozdzy
> 1 lyzka soli
> 1 lyzka cukru
> 5 torebek pokrzywy (herbata pokrzywowa)
> 1l + 1 szklanka wody.
>
> Wszystko razem wymieszac bez robienia zaczynu i wlac do foremek
> keksowych (do polowy foremki, wychodzi okolo 3 foremek).
> Piec 1h w temp 200C.
>
> Chlebek w sumie zawsze wychodzi super :)
> Aby chleb nie pekal u gory (nie zmienia to walorow smakowych ;) ) mozna
> zwilzyc gore i ponakluwac wykalaczka albo widelcem.
> Chlebek jest dosc wilgotny i warto go jak wystygnie trzymac w lodowce.
> Zeby sie nie kleil do foremki mozna ja wysmarowac bulka albo otrebami.
Tą pokrzywą toś zaintrygował... Czuć ją w wypieku?
Reszta składników jest mi dobrze obznajomiona, z tą różnicą, że kminek
wolę w całości a otręby także żytnie i owsiane.
Qra
|