Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!poznan.rmf.pl!news.man.poznan.pl!newsfeed.g
azeta.pl!feed.news.interia.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-mail
From: "KasiaA" <k...@u...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Automat do pieczenia chleba (promocja w Makro)
Date: Mon, 5 Apr 2004 15:01:16 +0200
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 38
Message-ID: <c4rlg3$nj4$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
References: <s...@p...icsr.agh.edu.pl>
<c4dqm0$uk6$1@srv.cyf-kr.edu.pl> <c4rir9$dnv$1@sunflower.man.poznan.pl>
NNTP-Posting-Host: 149.156.58.250
X-Trace: srv.cyf-kr.edu.pl 1081170243 24164 149.156.58.250 (5 Apr 2004 13:04:03 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 5 Apr 2004 13:04:03 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:197277
Ukryj nagłówki
Użytkownik "R<>P" <r...@o...pl> napisał w wiadomości
news:c4rir9$dnv$1@sunflower.man.poznan.pl...
>
> Użytkownik "KasiaA" <k...@u...gazeta.pl> napisał w wiadomości
> news:c4dqm0$uk6$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> <ciach>
> > Jeden chleb starcza
> > nam przeważnie na 2 dni. Mam już wypracowaną recepturę, tak, ze nawet
nie
> > chce mi się eksperymentować i wymyślac nowych chlebków.
>
> czy bylabys tak mila i podzielila sie swoim przepisem ?
>
Proszę bardzo:
2/3 kubka piwa (w sprzyjających okolicznościach jedna puszka starcza na 3
chleby ;))
dopełnić do pełna wodą
1 łyżeczka miodu
30 dag mąki pszennej typ 650 lub 670
20 dag mąki razowej (żytniej, pszennej, ja je mieszam, dodając 1-2 łyżki
otrąb pszennych)
1/3 kostki drożdży francuskich - drobno pokruszyć
1 łyżeczka soli
1/8 - 1/4 kubka wody z rozpuszczoną witaminą C (1/8 tabletki 1000 mg)
w takiej kolejności umieszczam w pojemniku, ustawiam na mniejszy bochenek,
średni stopień przyrumienienia. Po sygnale dorzucam 1/2 łyżki kminku i 2-3
łyzki słonecznika.
W czasie poczatkowego wyrabiania trzeba skontrolowac wilgotność ciasta, gdy
się lepi do scianek dosypuję odrobinę mąki. Zbyt mało płynu powoduje, ze
chleb jest mało wyrośniety, wolę dać na poczatke nieco więcej i potem
dosypać mąki. Potem cięzko jest dodac wody.
Kasia
|