« poprzedni wątek | następny wątek » |
81. Data: 2012-04-14 17:40:00
Temat: Re: Autorski przepis na rosółDnia Sat, 14 Apr 2012 19:11:39 +0200, Paulinka napisał(a):
> (...)Autor prosił o autorski przepis, (...)
> Nie ma nic bardziej irytującego, niż ikselowe przemądrzałe uwagi,
I na tym się skup.
> co do
> czyichś tradycji kulinarnych.
> Tym bardziej, że doświadczenia z jej kuchni regionalnej i w sumie dość
> siermiężnej
Spróbuj jej dorównać 333333-)
> są tylko jednym z miliona sposobów, a nie jedynie
> obowiązującym wzorcem.
Vide tytuł wątku.
Hint: autorski.
Ikselowy.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
82. Data: 2012-04-14 17:40:22
Temat: Re: Autorski przepis na rosółDnia Sat, 14 Apr 2012 19:15:49 +0200, Qrczak napisał(a):
> A... jak już o tem. Smarujesz pińcet postów o wyższości wywaru z woła
> nad innymi wywarami, prawdziwie polskim zestawem przypraw ponad wszystko
> a potem się zasłaniasz, że autorski przepis?
Tak.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
83. Data: 2012-04-14 17:42:46
Temat: Re: Autorski przepis na rosółDnia Sat, 14 Apr 2012 19:25:36 +0200, jerzy.n napisał(a):
> Użytkownik "Paulinka" <p...@w...pl> napisał w
> wiadomości news:jmcb4e$c3c$1@node2.news.atman.pl...
>> Tym bardziej, że doświadczenia z jej kuchni regionalnej i w sumie dość
>> siermiężnej są tylko jednym z miliona sposobów, a nie jedynie
>> obowiązującym wzorcem.
> To nie miał byc obowiązkowy wzór, ja nie prosiłem o jakieś hrabiowskie
> przepisy, które i tak kucharz bez tytułu szlacheckiego przygotowywał.Kuchnia
> siermiężna, ciekawe to bardzo, ja mimo udowodnionego pochodzenia, bardzo
> lubię kwasnice którą sam przygotowuje i to nie jest hrabiowskie menu, a
> bardzo goralskie jedzenie. Dajcie sobie Panie spokoj z docinkami ...
Panie zirytowały się. Ponieważ to MOJE "irytujace" uwagi są tak naprawdę
irytujace - PANIE się po pańsku zirytowały siermiężnością mojej kuchni i
jedyną słusznoscią uwag 3333-)
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
84. Data: 2012-04-14 17:43:23
Temat: Re: Autorski przepis na rosółDnia Sat, 14 Apr 2012 19:32:47 +0200, Paulinka napisał(a):
> Siermiężny w znaczeniu prosty.
> Docinki jak zwykle wyszły pierwsze spod palców ideału.
Proszę wskazać "pierwsze docinki", klamczucho.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
85. Data: 2012-04-14 17:45:03
Temat: Re: Autorski przepis na rosółDnia Sat, 14 Apr 2012 19:32:47 +0200, Paulinka napisał(a):
> Siermiężny w znaczeniu prosty.
Nie ma to jak Twoja polszczyzna, co rusz to zaskakujaca czytelnika
kolejnymi kwantyfikatorami znaczeń. Ani rusz doścignąć.
:-/
http://megaslownik.pl/slownik/synonimy_antonimy/1989
2,siermi%C4%99%C5%BCny
itd.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
86. Data: 2012-04-14 17:45:27
Temat: Re: Autorski przepis na rosółDnia Sat, 14 Apr 2012 19:35:35 +0200, Paulinka napisał(a):
> Ikselka pisze:
>> Dnia Sat, 14 Apr 2012 00:17:49 +0200, Ikselka napisał(a):
>>
>>> Dnia Sat, 14 Apr 2012 00:16:12 +0200, Ikselka napisał(a):
>>>
>>>> Dnia Fri, 13 Apr 2012 23:59:49 +0200, Paulinka napisał(a):
>>>>
>>>>> Ikselka pisze:
>>>>>> Dnia Fri, 13 Apr 2012 23:11:34 +0200, Paulinka napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> Stalker pisze:
>>>>>>>> W dniu 2012-04-13 20:34, Qrczak pisze:
>>>>>>>>> Dnia 2012-04-13 20:06, niebożę jerzy.n wylazło do ludzi i marudzi:
>>>>>>>>>> Mam takie na jutro zadanie , zrobić dobry rosół, jestem trochę w tym
>>>>>>>>>> temacie obcykany , ale szukam autorskiego przepisu ...
>>>>>>>>> Trzeba by zacząć od tego: dobrą kurę złapać.
>>>>>>>>> Ale czy Ty to potrafisz?
>>>>>>>> U mnie żona kaczuchę do rosołu łapie...
>>>>>>> Bo najlepszy jest z mieszanego mięsa. Wołowina, kura, kaczka, marchew,
>>>>>>> pietruszka, seler, przypalona nad ogniem cebula.
>>>>>>> Do tego ziele angielskie, pieprz w ziarnach, na koniec zielone (lubczyk,
>>>>>>> łodygi pietruchy).
>>>>>> Ziele angielskie do ROSOŁU??? - awżyciu.
>>>>> A do czego używasz? Będę miała porównanie do niestosowności w rosole.
>>>> Do żurku, barszczu czerwonego zabielanego i czystego, zalewy do grzybów
>>>> marynowanych, do krupniku (mało), zalewajki, grochówki, fasolowej,
>>>> flaków...
>>> ...botwiny, jarzynowej, barszczu ukraińskiego, śledzi korzennych...
>>
>> Do rosołu nie stosuję, ponieważ ma zbyt intensywny aromat, a rosół ma
>> pachnieć i smakować przede wszystkim mięsnymi esencjami. Ziele angielskie
>> zagłusza w rosole ten smak i aromat.
>
> Na 3 litrowy wywar 2 ziarna zagłuszają smak jak jasna cholera...
To po cholerę dawać.
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
87. Data: 2012-04-14 17:47:25
Temat: Re: Autorski przepis na rosółDnia Sat, 14 Apr 2012 19:45:03 +0200, Ikselka napisał(a):
> Dnia Sat, 14 Apr 2012 19:32:47 +0200, Paulinka napisał(a):
>
>> Siermiężny w znaczeniu prosty.
>
> Nie ma to jak Twoja polszczyzna, co rusz to zaskakujaca czytelnika
> kolejnymi kwantyfikatorami znaczeń. Ani rusz doścignąć.
> :-/
> http://megaslownik.pl/slownik/synonimy_antonimy/1989
2,siermi%C4%99%C5%BCny
> itd.
cd.
...idiotko - w znaczeniu moiściewy :->
--
XL wiosenna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
88. Data: 2012-04-14 17:48:48
Temat: Re: Autorski przepis na rosółIkselka pisze:
> Dnia Sat, 14 Apr 2012 19:11:39 +0200, Paulinka napisał(a):
>
>> (...)Autor prosił o autorski przepis, (...)
>> Nie ma nic bardziej irytującego, niż ikselowe przemądrzałe uwagi,
>
>
> I na tym się skup.
Ziele angielskie do ROSOŁU??? - awżyciu. (by) XL
No to może sama się skup.
>> co do
>> czyichś tradycji kulinarnych.
>> Tym bardziej, że doświadczenia z jej kuchni regionalnej i w sumie dość
>> siermiężnej
>
>
> Spróbuj jej dorównać 333333-)
Oczywiście gościłam Cię u siebie w domu nie jeden raz i znasz moją
kuchnię od podszewki...
Wiesz co, daruj sobie, bo to nawet zabawne nie jest.
>> są tylko jednym z miliona sposobów, a nie jedynie
>> obowiązującym wzorcem.
>
> Vide tytuł wątku.
> Hint: autorski.
> Ikselowy.
To się trzymaj swojego autorskiego przepisu i się odstosunkuj od innych.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
89. Data: 2012-04-14 17:50:14
Temat: Re: Autorski przepis na rosółIkselka pisze:
> Dnia Sat, 14 Apr 2012 19:32:47 +0200, Paulinka napisał(a):
>
>> Siermiężny w znaczeniu prosty.
>> Docinki jak zwykle wyszły pierwsze spod palców ideału.
>
> Proszę wskazać "pierwsze docinki", klamczucho.
1. Ziele angielskie do ROSOŁU??? - awżyciu.
2. No wiem, jak się nie ma dobrej wołowiny, to trza zielem zagłuszać, co się
ma... ale ręczę Ci, że z dobrej, młodej wołowinki rosół nie wymaga ziela
angielskiego,(...)
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
90. Data: 2012-04-14 17:51:09
Temat: Re: Autorski przepis na rosółIkselka pisze:
> Dnia Sat, 14 Apr 2012 19:25:36 +0200, jerzy.n napisał(a):
>
>> Użytkownik "Paulinka" <p...@w...pl> napisał w
>> wiadomości news:jmcb4e$c3c$1@node2.news.atman.pl...
>>> Tym bardziej, że doświadczenia z jej kuchni regionalnej i w sumie dość
>>> siermiężnej są tylko jednym z miliona sposobów, a nie jedynie
>>> obowiązującym wzorcem.
>> To nie miał byc obowiązkowy wzór, ja nie prosiłem o jakieś hrabiowskie
>> przepisy, które i tak kucharz bez tytułu szlacheckiego przygotowywał.Kuchnia
>> siermiężna, ciekawe to bardzo, ja mimo udowodnionego pochodzenia, bardzo
>> lubię kwasnice którą sam przygotowuje i to nie jest hrabiowskie menu, a
>> bardzo goralskie jedzenie. Dajcie sobie Panie spokoj z docinkami ...
>
> Panie zirytowały się. Ponieważ to MOJE "irytujace" uwagi są tak naprawdę
> irytujace - PANIE się po pańsku zirytowały siermiężnością mojej kuchni i
> jedyną słusznoscią uwag 3333-)
A ta dalej swoje. Słuszność Twojego _autorskiego_ przepisu na rosół,
jest słuszna wyłącznie dla Ciebie.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |