Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!news.onet.pl!mercury
.newsgate.pl!newsgate.pl
From: j...@i...isk.skierniewice.pl (Joanna Pulawska)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Awokado
Date: 23 May 2000 09:40:52 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 22
Sender: r...@m...newsgate.pl
Message-ID: <011d01bfc47f$0256d900$9124bfd4@Pulawska.isk.skierniewice.pl>
NNTP-Posting-Host: mercury.newsgate.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: n...@n...pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:28419
Ukryj nagłówki
-----Wiadomość oryginalna-----
Od: Dagmara
>
>Tak na marginesie to tez mam pytanie: jak poznac, czy awokado, ktore sie
>kupuje jest odpowiednio dojrzale? A w przypadku jak sie kupilo za twarde -
>czy nalezy je po prostu zostawic na pare dni i poczekac az sie zrobi
>bardziej miekkie?
Dojrzale awokad to, przynajmniej na mojej wiosce, kupic trudno. Jest to wiec
niemozliwe. W zwiazku z tym wybieram owoce twarde, o zielonej blyszczacej
skorce z jak najmniejsza liczba plam. Nastepnie w domu owijam gazeta i
czekam az dojrzeje, czyli wtedy gdy zrobi sie miekkie a skorka zmatowieje.
Nalezy uwazac, zeby nie przedobrzyc, bo jak sie na wierzchu zrobi czarne to
w srodku, podobno robi sie gorzkie. Pisze podobno, bo zawsze zdazylam zjesc
zanim zczernialo:)
Pozdrawiam
Aska
--
Archiwum listy dyskusyjnej pl-rec-kuchnia
http://www.newsgate.pl/archiwum/pl-rec-kuchnia/
|