Data: 2000-05-23 07:11:49
Temat: Re: Awokado - 'smaczliwka wdzięczna'
Od: "Marek" <M...@p...com.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jeszcze raz ja,
Warto wstąpić do 'Taco' w Krakowie, żeby zobaczyć jak można calkowicie
spaskudzić avokado (nawiasem mówiąc, ma ono śliczną polską nazwę
'smaczliwka wdzięczna'). Otoż w owym Taco podają paskudne kukurydziane
chipsy z dipem z avocado. Dip ten jest tak przyprawiony, że tylko barwa
pozwala się domyślić, że był on z avocado zrobiony. Nazywa się toto chyba
quacamole. Knajpka ta, chyba 'kultowa', specjalizuje się w kapuście
pekińskiej.
Pozdrawiam,
Marek
Od siebie: danie w 6-8 minut:
Ugotować makaron 'al dente'. Ja używam penne rigate - rurki ukośnie krojone.
Ochłodzić go. W międzyczasie na mieszance masła z oliwą usmażyc (b. krótko!)
pokrojone gulaszowo kawałki łososia, zalać szklanką posolonej i popieprzonej
śmietanki. Zalać tym chłodny (!) makaron. Dodać pokrojone (ładniej wygląda)
lub starte na grubej tarce niezbyt dojrzałe avocado.
Ostrożnie z solą i pieprzem - powinno mieć delikatny smak.
|