Data: 2001-06-19 09:44:52
Temat: Re: BUDY?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk>
Pokaż wszystkie nagłówki
tp ja jeszcze dodam baked custard, czyli budyn pieczony (Sorki,
Kasia...- piekarnik potrzebny...).
Pol litra mleka - w to wbic 2 spore jaja i mieszac, mieszac az
nie bedzie jajecznych kawalkow na wierzchu, jak sie przestanie
mieszac. Dosypac cukru jakies wanilli, mozna sypnac kokosa. To
wlac doniezbyt glebokiego naczynia i becnac do piekarnika w bain
Marie czyli glebsza blache wypelniona goraca woda, piekarnik
raczej z tych mniej goracych - no moze ze 150 stopni najwiecej -
ja jestem niecierpliwa i niby cholery pilnuje, ale piekarnik robi
sie za cieply i calosc zaczyna bulgotac i sie nie tyle warzy ile
rozdziela. Przezroczysty plyn, ktorym to podplywa i tak jest
snaczny - taki troche syropowaty.
wracam do tematu. Dobrze wierzch oproszyc starta galka muszkat. i
piec az sie zetnie a brzegi sie zrumienia.
Trzesie sie jak galareta, jasne w kolorze i bardzo smaczne. Samo.
Z jakims owocowym sosem ("couli"), jako dodatek do deseru
Wersja elegamcka - creme caramel - to, co wyzej, tyle ze naczynie
ma na spodzie warstwe karmelu (garnek - woda plus duzo cukru -
gotowac, pilnowc, przelac szybko bo bedzie dymic...) (chinska
wersja tego nazywa sie "burnt milk").
wersja elegancka TEGO zawiera w sobie mieszanke mleka i smietany,
ale juz nie przesadzajmy...
czy bardzo odeszlam od prawdziwego przepisu Wladyslawie?
Krysia
P.S. Przedwczoraj byla legumina ze slodkich acz przechodzonych
buleczek i zostalo za duzo "zalewy" wiec byl ten budyniowaty
cosik....
>kasiek wrote:
>>
>> napiszcie jak zrobic ?eby by? jakis inny...
>> ja czasem do czekoladowego daj? rodzynki.
>> kachna
>
>a probowaliscie robic sami, nie z torebki?
>
>budy?
>Informacje ogólne:
>
> Rodzaj diety: wega?ska
> Kategoria: desery i ?akocie
> Skala trudno?ci: *
>
>Sk?adniki:
>
> 5 deko m?ki ziemniaczanej
> ew. 2 p?askie ?y?eczki kakao (karob te? mo?e by?)
> 1/2 litra mleka sojowego
> s?ód do smaku
>
>Przepis:
>
> Zagotowa? mleko (ze s?odem) odlewaj?c pó? szklanki do miseczki.
> Pó? szklanki zimnego mleka zmiesza? z m?k? i kakao, mieszaj?c
>energicznie wlewa? do zagotowanego mleka ze slodem. Przela? do naczy?,
>ozi?bi? i je??.
>
> Przetestowane!
>
>Nades?a?(a): deGzyra
K.T. - starannie opakowana
|