Data: 2003-11-02 13:34:43
Temat: Re: Babka majonezowa
Od: "Kinga Macyszyn" <k...@x...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Z tego, co wynika z przepisu, chyba raczej nie da się bez ziemniaczanej, ja
pamiętam, że też zawsze była. Ale może ktoś inny próbował i się udało. A ża
den okoliczny sklepik nieczynny? ;)
A oto przepis, ponieważ Edyta prosiła, żeby go wrzucić:
składniki
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka
cukru
4 jaja
1/3 szklanki majonezu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sposób przygotowania
Wrzucamy do garnka wszystkie składniki a i miksujemy ok. 3-5 min (tak by cu
kier się rozpuścił - a właściwie to do końca nie musi być rozpuszczony), wy
lewamy do natłuszczonej foremki (ja zazwyczaj używam tortownicy z kominkiem
lub keksowej) i pieczemy 50 min w 175 st C.
Można ją modyfikować na kilka sposobów:
1. Można dodać do ciasta 1/3 szkl maku lub płatków migdałowych lub wiórków
kokosowych.
2. Jeżeli dodatkowo doda się 1/4 szklanki mąki pszennej, to na wierzchu moż
na ułożyć np. jabłka i wtedy wylewamy ciasto na płaską blaszkę i mamy pyszn
ości z owocami.
3. Można też do części ciasta dać kakao lub kawę i tą częścią polać po wier
zchu - przy pieczeniu zrobią się fantazyjne wzory z ciemnego ciasta.
4. Zamiast 1/3 szkl majonezu można dać tylko 1 łyżkę + 2 łyżki oleju.
5. Można do całości ciasta, zamiast części mąki, dać kakao i będzie baba cz
ekoladowa.
--
KingAM
[muchoza bakterioza]
|