Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Bakława ( przepis)
Date: Thu, 4 Jul 2002 10:32:20 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 56
Message-ID: <ag11jq$h98$2@news.tpi.pl>
References: <afvck2$2aq$1@news2.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1025771962 17704 213.25.246.186 (4 Jul 2002 08:39:22 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 4 Jul 2002 08:39:22 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:114919
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Dorunia" <d...@w...pl> napisał w wiadomości
news:afvck2$2aq$1@news2.tpi.pl...
> Mam pytanko czy ktoś robił ciasto bakława?
> Jestem ciekawa jak wychodzi i czy można ciasto fyllo kupić gdzieś gotowe,
> czy też trzeba samemu je wytworzyć?
> Mam ostatnio taką ochotę na zrobienie tego smaczniastego ciasta, na razie
> jadałam tylko w greckich restauracjach.
> Dorunia
BAKŁAWA
Ciasto:
35dkg maki o temp.pokojowej
spora szczypta soli
4 jajka
1/8 litra letniej wody
1/2 lyzeczki octu
3 lyzki oleju
Nadzienie:
70 gram luskanych orzechow wloskich
70 gram migdalow
70 gram pistacji
80 gram cukru
1 lyzeczka mielonego cynamonu
80 gram masla
Ponadto:
100gram masla
100 gram miodu
sok z 1 pomaranczy
sok z 1/2 cytryny
otarta skorka z 1/2 sparzonej pomaranczy i cytryny
Z podanych skladnikow zagniesc ciasto struclowe i pozostawic na 60
min.Oddzielnie posiekac orzechy wloskie, migdaly i pistacje. Cukier
wymieszac z cynamonem, maslo pokroic w kawalki.
Polowe ciasta rozwalkowac. Nastepnie dalej walkowac na sciereczce
posypanej maka i rozciagac rekami. Grubsze brzegi obciac.Pokroic ciasto na 8
kwadratow. Tak samo postapic z druga czescia ciasta.Forme do pieczenia
natluscic maslem, wlozyc 4 platki ciasta tak, aby lekko na siebie
zachodzily. Posypac orzechami, 1/3 cukru zmieszanego z cynamonem, oblozyc
1/3platkow masla. W ten sam sposob ulozyc nastepna warstwe ciasta, posypac
migdalami, cukrem z cynamonem i oblozyc platkami masla. kolejna warstwe
ciasta posypac pistacjami, cukrem i maslem, pokryc reszta ciasta. Brzegi
lekko skleic, ciasto pokroic na 16 rownych prostokatow, polac stopionym
maslem i piec 45 min. w temp. 220 st.na zlotobrazowy kolor. Na chwile przed
koncem pieczenia podgrzac miod, dodac otarta skorke i sok z cytryny i
pomaranczy. Zdjac z ognia. Baklawe wyjac z piekarnika i nasaczyc tym miodem.
Przepis pochodzi z ksiazki "Ciasta na kazda okazje "( 300 najlepszych
przepisow z czasopisma Burda Moden). Ja baklawy nie robilam. Jak sie robi
dobre ciasto struclowe- w nastepnym poscie- bo ten juz peka w szwach...:)))
Jola L-L
|